Szakmai értekezlet az Egri Főegyházmegyében működő oktatási intézmények igazgatóinak

 

 

„…az iskola akkor lesz katolikus, ha oda Krisztus beköltözik…”

 

 

Szakmai értekezletet tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő 48 oktatási intézmény igazgatóinak.

 

"A vezetőket minden félévben összehívják, hogy lelki és szakmai előadások keretében tapasztalatokat cseréljenek. Az egyház alapvető küldetése a tanítás, s Ferenc pápa szavait szem előtt tartva a perifériákat is fel kell keresni" – mondta Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság  elnöke köszöntőjében. Hozzátette: emellett az is fontos, hogy az Úr jelenlétének erőterében, most itt, a szeminárium kápolnájában töltekezzen az ember.

 

 

Ternyák Csaba egri érsek katekézisében elmondta: senkire nem akarjuk rákényszeríteni a vallást, a hitet, ugyanakkor az intézményeknek befogadónak,  az Egyház irányába nyitottnak kell lenniük. A főpásztor elmondta még: az iskola akkor lesz katolikus, ha oda Krisztus beköltözik. Ha gondok, vannak, azt találjuk, hogy a katolicitással van gond, de Isten nélkül nem lehet jó katolikus iskolát működtetni. Mint ahogy templom nélkül sem lehet hatékony az egyházi iskola. A templom a szívhez hasonló, az erő forrása, innen jut mindenhová az éltető kegyelem.

 

 

A katekézist követően Szabó József spirituális atya a kiégésről szólt előadásában, felvázolva a lelki kimerültséghez vezető út állomásait.

Az értekezleteken egy idő óta egy-egy intézmény lelkipásztora és igazgatója beszámol arról, egyes területeken hogyan tevékenykednek, milyen problémákkal szembesülnek és milyen megoldásokat találnak. Ezúttal az ózdi Szent II. János Pál Katolikus Általános Iskola volt soron. Ternyák Csaba egri érsek ennek kapcsán úgy fogalmazott: az összejövetel a személyes találkozások, az ismeretek cseréje miatt is rendkívül fontos.

 

 

"Fontosak ezek az összejövetelek, hiszen az igazgatók egymástól tanulhatnak, és ugyanakkor felmérhetik azt, hogy hol tartanak ők abban a folyamatban - amelyik egy hosszú folyamat - hiszen nem egyik napról a másikra válnak valóban katolikus iskolává, hanem ez egy évekre elnyúló folyamat, és ebben nagy feladata van és nagyon számítunk az igazgatóinknak és a pedagógusainknak a támogatására" - fogalmazott Ternyák Csaba.

 

 

"Sok mindent kell érteni a szakmaiság alatt" – mondta el Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság  elnöke. "Egy olyan iskolában, ahol többségében nehéz sorsú gyerekek vannak, ott más a szakmaiság, de mindenütt tanulniuk kell egymástól az iskoláknak. Azt a fajta szakmai tapasztalot, amit mondjuk a hátrányos helyzetű helyzetűeknél szereznek az intézményeink, néhány intézményünk, azt át tudjuk tenni egy másik helyre. Ilyen értelemben fontos, és ezek az igazgatói értekezletek lényegesek, mert itt egymással is ki tudják cserélni a tapasztalataikat."

 

Az igazgatói értekezleten szó volt még a sajtókapcsolatok fontosságáról, valamint a működtetéssel kapcsolatos pénzügyi, műszaki és pályázati kérdésekről is.

 

 

2017. február 15.