Szarvasbőgés a Bükkben -teremtésvédelmi nap keretében

"Az „Áldott légy” mottót szem előtt tartva a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola 3. a osztályának tanítójaként 2017. szeptember 18-án szarvasbőgésre indultunk.

Megtanultuk az erdő szabályait, azt, hogy hogyan kell viselkedni „vendégségben”, és különösen ügyeltünk arra, hogy az erdő is a teremtett világ része!

A gyerekeknek lehetőségük volt különböző állattrófeák megtekintésére, közelebbi szemrevételezésére, és együtt levontuk azt a következtetést, hogy az agancs hogyan mesél az állat életéről, szokásairól, koráról, méretéről stb. Az alapos szemrevételezés után indult a lábujjhegyen nyomozás.

Utunk során különböző állatnyomokkal találkoztunk a sárban, melyeket azonosítottunk gazdáikkal. Érdekes volt, ahogy a gyerekek a megtanultakat azonnal tudták a gyakorlatban hasznosítani. Mindnyájukra nagy hatással volt az erdőben honoló békesség, melyet a szarvasok bőgése tört meg időnként.

Tanítóként fontosnak tartom, hogy már kisgyermekkorban olyan élményekkel gazdagodhassanak a gyerekek, melyre felnőttként is szívesen emlékeznek vissza. Külön öröm volt látni, hogy a gyerekeken túl a felnőtteket is meg tudtuk szólítani és ezáltal ők is közelebb kerülhettek a természethez.

Különös felelősségünk van abban, hogy a teremtett világ védelméről, Istentől ajándékba kapott világunk fennmaradásáért tegyünk meg minden tőlünk telhetőt!" Írta: Hegyiné Stefancsik Mónika tanító.