Szent és profán - Oltáriszentség és molnárkalács

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Ezzel a címmel nyílt meg az Érseki Vagyonkezelő Központ Közgyűjteményei: az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont, a Főegyházmegyei Könyvtár és a Főegyházmegyei Levéltár közös tárlata, 2016. december 8-án. A nagyszámú érdeklődőt a kiállítás kurátora: Köves-Kárai Petra köszöntötte, majd Ternyák Csaba egri érsek megnyitó gondolatai következtek. A főpásztor beszédében örömének adott hangott, hogy ez a kiállítás is bizonyítja: az egyház tanítása áthatja a mindennapi életet. Ezt a folyamatot inkulturációnak nevezzük, amikor is az Evangélium, az örömhír beépül egy nép kultúrájába. A kiállított képzőművészeti alkotások és tárgyak, ezáltal a kiállítás egésze erről tesz tanúságot.

A megnyitót követően három rövid előadást hallgathattak meg a résztvevők a tárlathoz kapcsolódóan. Elsőként Csizmadia István, az Egri Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet liturgika és lelkiségtörténet professzora tartott előadást: Oltáriszentség a liturgiában címmel. A hatalmas témából leginkább az ősegyház és a gótika korának az Eucharisztiához való viszonyát emelte ki, utalásokkal a mai kor liturgikus rendjére is.

Ezt követte Löffler Erzsébet: „Panem, quem vidimus non aliud” címmel tartott előadása, mely a Főegyházmegyei Könyvtárban őrzött, (a tárlatban megtekinthető), ún. Barkóczy-albumról, mely az Oltáriszentség imádására alakult egri egylet tagjainak névsorát tartalmazza. Az előadás során ízelítőt kaphattak a jelenlévők a kötetben található akvarellek gazdag szimbolikájából is.

Ezután Sági Tibor: Keresztény szimbólumok a molnárkalácson című előadásában mutatta be a Borsodnádasdon a mai napig elő molnárkalács sütés hagyományát. A helytörténeti gyűjteményükben fellelhető mintegy 400 molnárkalács sütő vas szimbólumaiba, a helyi rendezvényekbe is bepillantást engedő előadás után molnárkalács kóstolót is tartottak, miközben az érdeklődők megtekintették a kiállítást, mely a palota nyitva tartási idejében látogatható 2017. február 18-ig.