Szent Tarzíciusz-érem a ministránsoknak

A harmadik században élt fiatal vértanú szent élete, hite a mai gyermekek számára is példa

 

 Az Egri Főegyházmegyében 2008 óta az Egri Bazilikában évről-évre megrendezzük az egyházmegyei ministránstalálkozót. Egyházmegyénk számos plébániájáról szép számmal (6-800 fő) érkeztek Egerbe ministráns fiúk és lányok, papjaik, hitoktatóik kíséretében, hogy egész napos gazdag programra keretében megéljék egymással és az egyházmegye főpásztorával a találkozás, az összetartozás örömét. 2019. október 5-én, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Mk16,15) mottóval megrendezett találkozón Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök volt vendégünk.

 A Eucharisztikus Kongresszus évére az Egri Főegyházmegye elhatározta, hogy a ministráns szolgálatban leghűségesebb fiatalokat egy nyakba akasztható Tarzíciusz éremmel ajándékozza meg.

 Ki volt Szent Taríciusz? Tarzíciusz azon kevés gyermek egyike, akit szentként tisztelnek. A 3. században élt, amikor a keresztényeket tűzzel-vassal üldözték, hűségesen teljesítette keresztény kötelességeit, nagy szeretet élt benne az Eucharisztia iránt. A fiatal Tarzíciuszt pogányok ölték meg, amikor Rómában beteg és fogoly keresztényekhez vitte az Oltáriszentséget, és azt nem adta át azoknak, akik meg akarták gyalázni. Minden bizonnyal halálra kövezték. Ő a ministránsok védőszentje.

 Tarzíciusz érem bemutatása:

Az érem 42x42x3 mm méretű, fémből (zamak), fényes, lakkozott bronz színben, festés nélkül kétoldali grafikával készült. Első oldalán Szent Tarzíciusz ministránsok védőszentje feliratot és a szent alakját a 2010-ben Rómában felállított szobra ihlette 3D ábrázolásban látunk. Bernhard Lang bázeli művész mozgalmas Tarzíciusz-szobra mai ministránsoktól ellesett gesztusokkal a gyermeki nyitottságot és a ministránsok védőszentjének felebaráti szeretetét állítja előtérbe. Az érem hátsó oldalán 52. Budapesti NEK logója 2D ábrázolásban látható, amely emlékeztet bennünket az előttünk álló, „Minden forrásom belőled fakad" zsoltáridézettel a világjárvány miatt jövő évre halasztott nagyon várt eseményre.

 

Az elkövetkező hetekben, hogy ministránsaink létszámát felmérjük, levélben keressük meg a plébános atyákat. Ezután eljuttatjuk a plébániákra az érmeket, amelyeket az atyák a templomaikban szolgálatot teljesítő ministránsaik részére szentmise keretében ünnepélyesen átadhatnak. Bízunk benne, hogy Szent Taríciusz életének példájára ministránsaink egyre buzgóbban szolgálnak az oltár körül és a ministránsok védőszentjének kötelességét teljesítő, szeretettel szolgáló lelkülete kíséri őket egész életükben, hogy az Oltáriszentségben köztünk maradt Jézus Krisztus bátor tanúságtevői legyenek a világ előtt.

 

Egri Főegyházmegye