Szentmise a XXIII. Jász Világtalálkozón Jászladányban

 

A XXIII. Jász Világtalálkozó részeként mutatott be ünnepi szentmisét Ficzek László általános helynök, Jászladányban.

"A szabad Jászokat ünnepeljük a mai napon, de az emlékezésen túl előre is tekintünk, sikeres jövőt is szeretnénk építeni" – mondta szentbeszédében a helynök. Ficzek László azt mondta, minden ember vágya a boldogság és a siker, de könnyen esik a szalmalángnyi siker és boldogság csapdájába. A múló örömök hajszolását sugalló mindennapjainkban a szívünk mélyén mégis ott él egy nagyobb vágy ami egy más, egy igazabb boldogság felé vonz bennünket:

"Hogyha ebben a világban az örök életnek, az örökkévalóság szempontjait is sikerül behoznunk, és megfogalmaznunk és életünknek részévé tenni, a siker és a boldogság valamiként akkor lesz jelen az életünkben. Egyébként, hogyha ezt kihagyjuk, akkor megmarad egyfajta Darwinizmus. A Darwinizmus alapelve hogy a legerősebb, és a leginkább alkalmazkodni tudó fog túlélni, és lesz sikeres. Az ember azonban nem az állatvilág szabályai szerint akar élni. Az embernek szüksége van kultúrára, és szüksége van etikára. Ha ez a kettő nincs ott az életünkben, akkor nagyon érdekes sikerekről, érdekes boldogságokról - önámításról igazából és hazugságokról - beszélhetünk csupán.

Keresztelő Szent János és Jézus Krisztus is a szívből jövő embertársaink felé irányuló áldozathozatalra tanít bennünket. Mi itt a templomban megvallói vagyunk hogy nem boldogulni akarunk a világban hanem boldogságot keresni az örökkévalóság távlatában. A szabad és bátor Jászok ezt különösképpen felismerik és élik" – zárta beszédét Ficzek László általános helynök.