Tanévkezdés Heves környéki települések katolikus iskoláiban

A tanévkezdés és az egyházi fenntartásba vétel kapcsán több Heves környéki település iskoláját is felkereste az egri főpásztor. Ternyák Csaba a tarnaszentmiklósi intézmény ünnepségén, a gyermekekhez fordulva így fogalmazott: ma miattatok vagyunk itt hiszen nagyon fontosak vagytok, nem csak a szüleitek számára, hanem Magyarország és az egyház számára is.Ezt követően Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművésznőnek köszönte meg hogy Fodor Zsolt unokaöccsével együtt előmozdította Tarnaszentmiklós és Pély iskoláinak egyházivá válását.Elmondta: amikor a művésznő meglátogatott Egerben ezzel a gondolattal, én azt mondtam, az egyház mindig kész arra, hogy segítsen híveinek, bárhol is élnek. Mindenki egyaránt fontos számunkra, hiszen Ferenc pápa éppen arra tanítja az egész egyházat, a püspököket, hogy menjenek el a perifériákra, oda, ahol az emberek élnek.

Tarnaszentmiklósról Pélyre vezetett az egri érsek útja. A helyi katolikus templomban tartott ünnepségen Miklósné Tasi Edit, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Pélyi Petőfi Sándor Tagiskolájának vezetője elmondta, az iskola dolgozói arra fognak törekedni, hogy a tanítványokat hittel, hűséggel és igazi hivatástudattal a szépre a jóra neveljék majd.  Ezután az eredetileg Pélyről származó Törőcsik Mari kapott szót. 

A Nemzet Színésze mind a szülőknek mind Ternyák érseknek kifejezte köszönetét. Így fogalmazott: „köszönöm, hogy így döntöttek, mert iskola nélkül el sem tudom képzelni az itteni életet. Édesapám és Fodor Zsolt édesapja is itt volt iskolaigazgató. Mindenkinek nagyon köszönöm, leginkább érsek úrnak, hogy megmaradhatott az iskola.”

Boconád is ünnepelt, hiszen a Pélyivel együtt az itteni oktatási intézmény is a hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tagiskolája lett. Amint Nagy Sándorné intézményvezető elmondta, a tudás átadása mellett a nyugalmat a hitet és a szeretetet is szeretnék bevinni az intézménybe, bár tisztában vannak azzal, hogy ez nem fog egyik napról a másikra menni. Mint fogalmazott, a felnőttek mellett a gyermekek is kíváncsian várják már, hogy milyen lesz a régi-új iskolába járni. Nagyon sok kérdés fogalmazódott meg, féltek, hogy szigorúbb lesz az iskola. Az, hogy az iskolai élet kiegészül az imádsággal, a lelki napokkal, szentmisékkel, nagyon fontos számunkra.

A boconádiak 2013 óta várták, hogy az iskolájuk a katolikus egyház által fenntartott intézménnyé váljon.