Tanévnyitó az egri Szemináriumban

 

 

Elindult az új tanév az Érseki Papnevelő Intézet és az Egri Hittudományi Főiskola növendékei számára is. A szeptember 9-én tartott ünnepség első részében Buda Péter szemináriumi rektor fogalmazott meg köszöntőt a kispapság számára, az intézmény kápolnájában. Kérdésünkre a rektor elmondta a idei tanévben az Érseki Papnevelő Intézetből 24, a Redemptoris Mater Szemináriumból pedig 13 papnövendék végzi majd tanulmányait az iskola falai között. Apróbb változás a Hittudományi Főiskola életében lesz tapasztalható:

 

 

"A szeminárium élete, a papképzés, mondhatjuk azt, hogy különösebb változások nélkül zajlik tovább. Egyetlenegy jelentősebb esemény van, ami újdonságként jelenik meg, ez pedig az, hogy Érsek atya Michal Bartosz Muszynski, a Redemptoris Mater szeminárium rektorát kinevezte teológiai tanárnak, és ezentúl Krakomperger Zoltán atyának a segítője lesz, bár ő  a kispapokat nem fogja tanítani, hanem a levelezős hallgatóknak tanít fundamentális teológiát. Egyébként pedig a Jóisten segítségét kérjük erre a tanévre is, hogy legyen velünk, és természetesen a nézők, hallgatók imáit is"-fogalmazott Buda Péter atya.

 

 

Az ünnepség később a Aloysianumban folytatódott ahol Dr. Dolhai Lajos köszöntötte a megjelenteket, köztük Dr. Katona István nyugalmazott egri segédpüspököt és Ficzek László helynököt.

Beszédében a rektor egyebek mellett hangsúlyozta a tanulás mellett az imádkozás és az elmélkedés is elengedhetetlen. Az új tanév pedig új lehetőség arra hogy többek és jobbak legyünk, hogy testvéri közösségben haladjunk a papság felé vezető úton – tette hozzá Dolha Lajos.

 

 

A beszédet követően kilenc első éves kispap tett fogadalmat a lelkipásztori hivatásra való méltó felkészülésről a rektor előtt.