Templomok éjszakája Vámosgyörkön

 


"A templomok éjszakájának megrendezése hagyomány az iskolánkban, negyedik alkalommal rendeztük meg. Ennek a programnak a célja, hogy a gyermeket bevezessük az egyházi közösség életébe.

 

 

Fontos, hogy a gyermek, otthonosan tudjon a templomban mozogni, megismerje a megfelelő keresztény magatartást, figyeljen társaira és a felnőttekre. A program részben Szent László és a már ismert magyar szentjeink megismerésének összefoglalására irányult. Korcsoportoknak megfelelő feladatokkal.

 

 

A tanév elején meghirdettünk egy „Szent Korona” készítő versenyt, amire 19 tanuló nevezett be. A templomban közös imával és énekkel kezdtük az estét. A gyerekek osztályonként alkottak egy vagy két csoportot, és felsőbb évfolyamon tanuló, valamint elballagott középiskolás diákjaink esetleg agilis szülők vezették a csoportokat. A templomban hat állomás volt, ahol a szentek rajzaival bábot és puzzle-t kellett a gyerekeknek kirakniuk. Lehetett mágneses horgászbottal, képeket kérdéseket húzni, papír „papbábokat” a liturgikus színekbe felöltöztetni, padlóképet kirakni, volt állomás, ahol a kivetítőn totó formájában interaktív játékon adhattak hittan tudásukról számot a gyerekek.

 

 

A hetedik állomás volt a legizgalmasabb. A templomkertben elemlámpával különböző kérdésekre adott helyes válaszok után, a gyerekek megtalálhatták „Szent László kardját és a koronáját”. A koronák és a játék értékelése után megnéztünk egy rövidfilmet, Szent László megkoronázásáról, addig a szentély előtti nagy térben elkészült, a szív alakú mécses fűzér. Körbeülve, közös imával és énekléssel zártuk az estet."

Juhász Jánosné hittanárnő