Teremtésvédelem a gyakorlatban – egyházi iskolások és önkéntesek akciója

Mintegy 80 önkéntes  - diák, pedagógus és egyházi munkatárs közreműködésével megtisztult Egerben az Egerbakta felé vezető útnál található határkereszt és környéke. Az akciót Ternyák Csaba egri érsek kezdeményezte, aki maga is tevékenyen részt vett a takarításban.

(A képre kattintva galéria nyílik!)

A főpásztor egyházmegyei Teremtésvédelmi Nappá nyilvánította március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, s ennek jegyében a főegyházmegye minden katolikus oktatási intézményéhez felhívást intézett, hogy ehhez kapcsolódva tisztítsanak egy területet környezetükben.

Ternyák Csaba egri érsek az egri program előtti köszöntőjében elmondta: ha jobban körülnézünk a kereszt környékén, elszégyelljük magunkat, hogy mit tettünk a környezettel. Ferenc pápa Áldott légy! kezdetű enciklikájára utalva kiemelte: közös otthonunk olyan , mint egy szép anya, aki karjába zár bennünket. Az erőszak a bűn által megsebzett emberi szívben lakozik, s ez a környezettel való kegyetlenségben is megnyilvánul. Elnyomott, elpusztított Földünk sóhajtozik, vajúdik. Elfeledkezünk, hogy mi magunk is föld vagyunk, testünket a bolygó elemei alkotják, vize éltet és frissít bennünket. A főpásztor emlékeztetett: a pápa felhívja figyelmünket a teremtett világ iránti felelősségre, s nekünk tennünk is kell valamit. Hozzátette: most alig tudunk valamit csinálni, rövid idő alatt néhány köbméter szemetet összegyűjtünk, de így legalább a föld e kis darabja fellélegezhet. Nem vállalhatjuk, hogy mi megtisztítsuk a földet, de a mai cselekedettel prófétai tettet hajtunk végre: sokak számára felhívjuk a figyelmet erre. A következő generációt, a föld örököseit arra kell nevelni, hogy vigyázzanak ők is a földre. Ternyák Csaba köszönet mindazoknak, akik felkarolják az ügyet,  köszönet jár ezért Eger önkormányzatának, a Városgondozás Kft.-nek és persze az önkénteseknek, akik eljöttek.

A takarítás kezdete előtt közös fohász hangzott el: Szent Ferenc Naphimnusza, ezzel kezdődött a különleges szolgálat. A jelenlévők ezután rövid munkavédelmi oktatásban részesültek, s elindult a közös munka.

Habis László, Eger polgármestere úgy fogalmazott: örömmel állt az önkormányzat a kezdeményezés mellé, mivel komoly helyi értéket jelent az összefogás, mely arra irányul, hogy szebbé tegyük környezetünket. A városvezető elmondta még: fontos, hogy a fiatalok számára is természetes legyen a környezettudatosság.

A helyszínre szállított konténerek hamar megteltek, a fiatalok és tanáraik, szülők és önkéntesek a főpásztorral közösen rövid idő alatt megszépítették az egriek körében „vörös kereszt”-ként ismert határkereszt környékét.

Bérczessy András