Teremtésvédelem Szikszón

 

 

A szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskolából Nyitrainé Jurácsik Antónia intézményvezető foglalta össze a Teremtésvédelmi nap történéseit:

"Az előkészületeket már az előző napokon megkezdtük annak érdekében, hogy ez a közös tevékenység tartalmas, eredményes és előremutató legyen. Tanáraink osztályfőnöki és szaktárgyi órákon beszélgettek a gyerekekkel világunk élhetőbbé, szebbé tételének fontosságáról, környezettudatosabb életvitel kialakításáról. Előzetesen föltérképeztük településünk elhanyagolt, rendezésre szoruló területeit, megterveztük a közös munkálkodást, amely reményeink szerint nem csak erre az egy alkalomra szól, hanem folyamatos lesz, és példát mutatva városunk lakosságának sok követőre talál majd!

 

 

 

Az esemény napján az iskola vezetői köszöntötték az akcióban önkéntesen résztvevő diákokat, kollégákat, majd több csoportot alakítva láttunk hozzá környezetünk szebbé tételéhez. Az Abaúj TV stábja is megtisztelte jelenlétével az eseményt, képes beszámolót készített a kezdeményezésről.

 

 

Az időjárás kegyes volt hozzánk, így kellemes tavaszi időben, jó hangulatban munkálkodtunk. A szorgos kezeknek köszönhetően megszépült, felfrissült templomunk környéke, az iskolakert és a közeli utcák is: virágot ültettünk, gereblyéztünk, összeszedtük az eldobált hulladékot.

 

 

 

Nagy örömmel töltött el minket, hogy a város utcáin végighaladva több helyi lakos érdeklődött arról, hogy hová és milyen céllal megyünk. Miután tájékoztattuk az érdeklődőket, elismerésüket kifejezve megköszönték gyermekeink munkáját.  Még inkább örültünk annak visszafelé jövet, hogy láttuk, többen közülük nekiláttak a saját házuk előtti járda és füves terület megtisztításához.

 

Annak örülnénk, ha ez a nap első állomása lenne egy megújulási, értékmegőrző folyamatnak és még több alkalommal sor kerülne ilyen eseményre. Nagyon fontos nevelési feladatunk és keresztényi küldetésünk is egyben annak tudatosítása gyermekeinkben, hogy a teremtett és Isten által ránk bízott világ megőrzése, védelme mindannyiunk felelőssége. Tudjuk, hogy egy-egy ilyen akció önmagában még kevés, de példát mutatva, követőkre találva eredményesebben tudunk gondoskodni földi otthonunkról.