Tíz esztendeje került Egerbe Szent Kinga sószobra

Ünnepi szentmisében emlékeztek az egri Minorita templomban arra, hogy 10 évvel ezelőtt a wieliczkai bányászok Egerbe hozták Árpád-házi Szent Kinga sóból készült szobrát, nemzetünk iránt érzett hálájuk és megbecsülésük jeléül. Április 8-án mintegy kétszáz lengyel zarándok, köztük nyolcvan bányász, jött el Egerbe, hogy együtt ünnepeljenek magyar bányásztársaikkal és a többi megjelenttel. Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével többek között Katona István nyugalmazott egri segédpüspök, Pajtók Gábor heves megyei kormánymegbízott és Habis László egri polgármester is.

10 évvel ezelőtti élményeikről így számoltak be a lengyel Szent Kinga Tiszteletének Társulata tagjai:

Wieliczka – Új Szandec – Ó Szandec – Kassa – Miskolc – Eger 2007. április 14.

1999-ben a Szentatya, II. János Pál szentté avatta Árpád-házi Boldog Kingát, ami nagy kegyelem mind a lengyelek, mind a magyarok számára. Nagy méltóság érte ezáltal a wieliczkai sóbánya bányászait is, akiknek Kinga a védőszentje. A Sóbányában, 100 méterrel a földfelszín alatt, Szent Kinga só kápolnájában szobrot állítottak a lengyel pápa tiszteletére, hálából a szentté avatásért.

A Szent Kinga szobrát ábrázoló főoltárnál áll egy sóból készült kereszt, amelyben minden Lengyelországban bányászott só-féle megtalálható védőszentünk tiszteletére. A Pápa 83. születésnapján ez a Kereszt eljutott a Vatikánba, majd, miután II. János Pál pápa megáldotta, visszakerült a kápolnánkba a bányában, ahol azóta is emlékeztet bennünket a Pápára és Szent Kingára. Minden évben elzarándokolunk Ószandecbe, Szentünk sírjához, ahol kérjük közbenjárását a magyar népért is.

Amikor a minorita ferencesek egri templomába hozzuk Szent Kinga sóból készült szobrát egy wieliczkai sókristállyal, arra kérjük Őt, hogy az a jó, ami általa a lengyel népre áradt, sokszorosan áradjon az Ő magyar testvéreire, akiket elhagyott azért, hogy földi életében Istent és a lengyel népet szolgálja. A kristály, amelyet ajándékba hozunk, egy nagyobb kristály része, amelynek három részéből egyet 83. születésnapjára ajándékoztunk II. János Pál pápának a wieliczkai Szent Kinga kápolna feszületének kicsinyített másolatával, a harmadik részt pedig az ószandeci klarissza apácáknál fogjuk hagyni Szent Kinga sírjánál.