Ünnepi megemlékezés a jászberényi katolikus iskola védőszentjének napján

 

Október 4-én történelmet írt a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium Liska Tagintézménye: hosszú évtizedek óta először készült színpadi előadás, amelyet az egész diákság és a tanári kar együtt tekintett meg. A hiánypótló eseménynek eddigi oka a helyhiány volt, azonban az augusztusban átadott Nagyboldogasszony iskolai impozáns tornacsarnok méltó otthona lesz a reményeink szerint most elkezdődő és folytatódó diákszínpadi előadásoknak.

Október 4-e Assisi Szent Ferenc ünnepe, egyben a tagintézmény védőszentjének napja is. Az első négy óra után kezdték megtölteni a csarnokot diákjaink és valamennyi pedagógus is. A 10. g osztály tanulója, Cs. Nagy Szilvia nyitotta meg a műsort az aradi vértanúkra való emlékező soraival. Majd dr. Novák István főigazgató atya osztotta meg velünk ünnepi gondolatait. Üdvözölte a hagyományteremtő kezdeményezést, jelképesen átadta használatra az új épületet és kérte, hogy töltsük meg élettel. Majd Assisi Szent Ferencre emlékezett: kiemelte, hogy azért őt választották az egyházi iskolává válás kezdeményezésekor védőszentnek, mert letisztult egyszerűsége, az evangéliumi tanításhoz való ragaszkodása mindannyiunk hétköznapi életében példaértékű. Felhívta a figyelmet Szent Ferenc adakozó, segítő jószándékára is és egyben megköszönte valamennyi osztálynak a gyűjtést a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára.

Az ünnepséghez két iskolai verseny is kapcsolódott. A főigazgató atya átadta az angol és a német nyelvi iskolai megmérettetés dobogós helyezettjeinek a diákönkormányzat ajándékait. Majd a rajzverseny értékelésére került sor: a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria pedagógusa, Kerekné Mihalik Judit értékelte a beérkezett pályázatokat, átadta a jutalmakat és rövid összegzést adott a díjazott alkotásokról, amelyeket a kiállított paravánon meg is lehetett tekinteni. Ma már iskolánk falait díszítik ezek a képek.

Ezt követően a „Ne sokat tégy, de azt jól!” című színdarabot tekintettük meg a 9.b osztály előadásában. A Szent Ferenc életét összefoglaló jelenetsorozatot Franco Zefirelli Napfivér, Holdnővér című kultikus filmjének kulcsjeleneteiből állítottuk össze. A képekkel kísért színpadi előadást a Liska Vegyeskar lelket emelő énekszava kísérte. A kórus a világhírű filmzene magyar fordításával színesítette a jeleneteket, illetve a Szent Ferenc imáiból összeállított énekekkel. Nagy és bátor tett volt az iskolánkba egy hónapja érkezett új diákokkal ilyen komoly vállalkozásra szánni el magunkat, de elfogulatlanul állíthatom, hogy ezek a szereplők és az énekkarosak, hangszeresek igazán kiléptek a komfortzónájukból és tudásuk, szorgalmuk legjavát adva készültek sok-sok próbán keresztül erre a nagyközönség előtti előadásra. Talán csak az tudja felmérni, mekkora szervezést és koncentrációt igényel egy ilyen többféle szintet mozgató alkotásnak az előadása, aki már részt vett hasonlóban. A színpad összeállítása, a képek kivetítésének megszervezése, a paravános kiállítás, a hangosítás és a jelmezek gondos kiválasztása, a szereplők lelki felkészítése mind-mind olyan részfeladat volt, amit egy-egy kolléga vállalt magára. Ezúton is hálás köszönet mindannyiuknak! Valamennyi szereplő igazgatói dicséretben részesült munkája elismeréséül, valamint a 9. b osztály egy közös zsíros kenyér és tea-reggelin vett részt köszönetképpen.

Úgy láttam, a jó Isten áldó keze a kezdetektől fogva vezetett minket és talán eljutott az értő fülekhez az az üzenet, amellyel ezek a fiatalok érkeztek az iskola közönsége elé azon a borongós kedd délelőttön. Adja Isten, hogy ennek az ünnepségnek az érdemszerző mivolta valamennyi diákunk lelkében elkezdje a jobbító, formáló, alakító munkát! Kérjük, hogy ez a lelkület és szellemiség dolgozzon belül bennünk és csak vigyen előre! „Ahol a kincsed, ott a szíved is" - ezt mondta Ferenc a legvégén.

 

szerző: Taczman Mária

fotó: Nagy Tamás