Üres a sír! - Húsvéti vigília Egerben

 

A feltámadt Krisztus életének jelképe a megszentelt tűz, amely lángjának szétosztásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdődött el a nagyszombat esti szertartás az egri Bazilikában. Felcsendült ezután a Dicsőség, a székesegyházban kigyúltak a fények, a világosság győzött a sötétség felett; Feltámadt Krisztus!

„Ma éjjel csodálkozunk rá arra a gondoskodó szeretetre, amellyel Isten előkészítette választott népét Jézus Krisztus érkezésére és a benne felkínált üdvösségre az egész világ számára”- fogalmazott homíliájában Ternyák Csaba egri érsek.

 

 

„Hálásan gondolunk arra, hogy Isten már az ószövetségben is különleges jelek által vezette népét és készítette elő a megváltó érkezésére. Mindez Krisztus feltámadásában érte el a csúcspontját, akiben Isten a keresztség által új népet gyűjt maga köré szüntelen, hogy napkelettől napnyugatig tiszta áldozatot mutasson be neki. (…) Feltámadott Krisztus halottaiból, legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott” – zárta beszédét a főpásztor.

 

 

A homíliát a keresztég liturgiája követte, amelyben hat felnőtt járult a beavató szentségekhez, azaz a keresztséghez, a bérmáláshoz, és az eucharisztiához. Ezután a hívek újították meg közösen keresztségi fogadalmukat.

Húsvét vigíliájának szertartása a székesegyházat megkerülő körmenettel ért véget.