Úton a papság felé

Az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus Király ünnepén lektorokat és akolitusokat avatott Dr. Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában. A lektor kifejezés a katolikus egyházban a felolvasó szolgálatot ellátó személyeket jelöli, az akolitusok feladata pedig az adományok előkészítése és az, hogy szentáldozásban részesítsék a híveket.

Az elköteleződés egyik jelentős állomásához érkezett 2 kispap az Egri Érseki Papnevelő Intézetben. A másod évesek ünnepi szentmise keretében öltötték magukra a papi hivatás jelképét, a reverendát. Buda Péter rektor a kispapokhoz intézett szavaiban rámutatott, hogy a reverenda Istenhez, az egyházhoz és az oltárhoz való kötődést is jelenti, s ez a ruha az emberek szemében is jellé teszi őket.

Simon Dávid papnövendék számára nagyon fontos családja, környezete és a hívő emberek közbenjáró imája. Úgy fogalmazott: a reverenda Jézus Krisztus irgalmára és a Szűzanya közbenjárására emlékezteti. Az első évesek keresztkitűzőt és rózsafüzért kaptak, mely a napi imában erősíti őket.

Az  egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus Király ünnepén a Bazilikában lektorokat és akolitusokat avatott Dr. Ternyák Csaba egri érsek. A lektor kifejezés a katolikus egyházban a felolvasó szolgálatot ellátó személyeket jelöli, az akolitusok feladata pedig az adományok előkészítése és az, hogy szentáldozásban részesítsék a híveket.

Prédikációjában a főpásztor a szolgálat jelentőségéről szólva kiemelte, hogy a szolgálatot elsősorban nem a jellege teszi naggyá, hanem az, akire irányul. Jézus Krisztus miatt válik jelentőssé. A prédikációt követően a lektorjelöltek egyenként a főpásztor elé térdeltek, aki a következő intelemmel adta át nekik a Szentírást: „vedd a Könyvek Könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben.”

A papságra való felkészülésben a kisebb rendek egy-egy lépcsőfokot jelentenek. Az ötödéves papnövendékek a tanév folyamán jelentkeznek az úgynevezett admisszió felvételére, hogy év végén diakonussá szenteljék majd őket. Az Érseki Papnevelő Intézetben jelenleg 40 kispap tanul, akik közül 11-en a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium növendékei. A teológiai ismeretek elsajátítása mellett fontos, hogy a szeminárium a kor kihívásaira, elvárásaira is felkészítse a leendő lelkipásztorokat. Az ünnepen összesen 21 növendék került közelebb a papsághoz.