Viharkárok: Segített a Karitász Halmajon

 

Még mindig zajlanak a munkálatok azokon a házokon, amelyek június 21-én károsultak Halmajon.

Egy hónappal a vihar után sajtótájékoztatón számoltak e az elvégzett munkálatokról. Tóth József polgármester elmondta: a településen 158 ház rongálódott meg, ezek közül 34-nek nem volt biztosítása. Közülük kerültek ki azok a családok, akiket a Katolikus Karitász 10 millió forinttal támogatott.

 

 

"Van egy szép, mondás, hogy kétszer ad, kai gyorsan ad. Én emiatt nagyon hálás vagyok a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának, hogy a katasztrófa alapból sürgősségi alapon egészen rövidi időn belül átualta a Karitásznak a szükséges összeget, azért hogy ezeket a károkat helyre tudjuk minél előbb állítani"-  fogalmazott Ternyák Csaba egri érsek.

A Karitász elsősorbsan tetőfedő anyagok vásárlásával segített, de szükség esetén szakembert is biztosítottak a munkálatokhoz. 

 

 

Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Karitász elnöke úgy fogalmazott: "Legtöbb kár a tetőszerkezetekben keletkezett, itt pótlást, vagy új tetőszerkezetet kellett kialakítani. Jelentős károk voltak még a nyílászárókban, ablakokban, redőnyökben, és komoly kár keletkezett a beázások által is. Így nagy mennyiségű tetőfedő anyagot, cserepet, palát hoztunk a helyszínre, illetve vásároltunk Fa anyagokat is kellett pótlásként biztosítani, és a lakótér rendbetételére pedig festékanyagot biztosíítottunk." 

 

Vannak házak, ahol csak részben okozott kárt a vihar, van ahol viszont az összes tetőelemet megrongálta a jég.

 

Egy többgyermekes család otthonát is megáldotta Ternyák Csaba érsek. A viharkár után a Karitász jóvoltából lehet ismét tető a fejük felett. 

 

 

"A Karitász segített nekünk" - mondta el Glonczi Lászlóné - "ők adták a cserepet, kupát, hogy rendbe tudjuk tenni a tetőt, és a férjem oldotta meg, mert ácsra nem nagyon volt pénzünk."

 

A júniusi vihar során Halmajon közel 100 millió forint kár keletkezett a lakóingatlanokban.