Gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára

A kereszténység hazánkban a legelterjedtebb vallás, és egyben fontos kulturális tényező is. XVI. Benedek pápa kérdése mindenkit elgondolkodtathat: mi maradna vajon Európából, ha elvennénk belőle azt, amit a kereszténység hozott létre? A gótikus székesegyházak, múzeumok és művészi alkotások, amelyeket a keresztény hit inspirált, a kontinens legvonzóbb értékei közé tartoznak. Mi is megkérdezhetjük: mi maradna városainkból és falvainkból templomaink, egyházi kulturális értékeink nélkül? Éppen ezért az a célkitűzésünk, hogy településeink megőrizzék régi kulturális identitásukat.

Gyöngyös katolikusai is hálásak lehetnek a Gondviselésnek, amiért ilyen szép számban megmaradtak régi értékeik. A mai város is sok olyan tulajdonságát őrzi, ami miatt az előttünk járók is szerették. Hiszen a Szent István király alapította egyházi eredet soha, még a török idők alatt sem szakadt meg. Köszönhető ez a ferences atyáknak, a jezsuita szerzeteseknek és a Gyöngyösről származó négy püspöknek, akik mindig nagyvonalúak voltak szülővárosuk iránt. 

Köszönet jár a mai gyöngyösieknek is! Nemcsak szokásaikban, nemcsak családjaikban, templomaikban és iskoláikban őrzik és viszik tovább katolikus elkötelezettségüket, hanem olyan kiváló kezdeményezést is felkarolnak, mint a liturgikus tárgyak ezen gyűjteményes kiállítása. Kívánom, hogy a Szent Bertalan-templom Kincstára, annak létrehozói és látogatói őrizzék és hordozzák azt a kincset is, Akire a kiállított tárgyak ráirányítják a figyelmünket.

Dr. Ternyák Csaba
egri érsek

 

A Szent Bertalan-templom Kincstára nyerte el "az Év Múzeuma2015" kitüntető díjat, amely a múzeumi szakma legrangosabb elismerése!

"Az Év Múzeuma 2015" Pályázaton a Szent Bertalan-templom Kincstára a helyreállított épületben egyházi gyűjteményként példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításaival, sikeres múzeumpedagógiai programjaival nyerte el a múzeumi szakma legrangosabb díját.

Elérhetőség:

Szent Bertalan Templom Kincstára

3200 Gyöngyös, Szent Bertalan u. 3.

Tel: 37/300-072

Honlap: www.szentbertalankincstar.hu, e-mail: info@szentbertalankincstar.hu

Vezető: Földessy Mariann

Munkatársak: Bencze András, Kovács Rónai Györgyi, Lupis Andrea

Nyitva tartás:

· hétfő: zárva
· kedd-szombat: 10-17 óráig
· vasárnap: 15-17 óráig előzetes bejelentkezést követően