10 éve került egyházi fenntartásba a balatoni iskola

10 éve került az Egri Főegyházmegye fenntartásába a Balatoni Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából tartott ünnepség szentmisével kezdődött a Tours-i Szent Márton tiszteletére szentelt templomban.

04

Prédikációjában Ternyák Csaba érsek a valódi, lelkünk mélyéről fakadó örömről beszélt. Az evangélium öröme megszabadít minket a bűntől, betölti azokat, akik hisznek Jézusban. 10 évvel ezelőtt, amikor kérte a főegyházmegye fenntartását és belépett a katolikus iskolák szövetségébe, akkor a balatoni iskola ajtaján is bekopogott az evangélium öröme. A katolikus iskola segít abban, hogy megismerjék a diákok és általuk a szülők is azt a Jézust, aki megújítja életünket, aki segít bennünket a nehézségek közepette is. Az ő arcát egymásban és minden emberben felfedezhetjük. Ha ezt komolyan vesszük, akkor az életünk és általunk a közösségeink, sőt akár az egész világ megújulhat.

02

2018-ban csatlakozott az iskolához a település óvodája, ahová jelenleg 53 kisgyermek jár. Az óvoda épületét az elmúlt években teljes körűen felújították, kicserélték a nyílászárókat, a vizesblokkokat, a csoportszobák bútorzatát, szigetelték az épületet, korszerűsítették a fűtést és számos játékot helyeztek el az udvaron.

06

A program az óvodabejárást követően az iskola tornatermében folytatódott. A köszöntők sorát Udzeliné Murányi Enikő polgármester nyitotta meg, aki büszkeségét fejezte ki, hogy a keresztény, nemes eszmék nemcsak a diákokra, hanem a településre is jó hatással vannak. Jó hírnevének köszönhetően pedig az intézmény mára elérte befogadó képességének maximumát.

07

Kiss Jánosné nyugalmazott igazgató felidézte az egyházi fenntartásba kerülés körülményeit. Mint mondta, a szülők több, mint 90 %-a támogatta a kezdeményezést. Nagy dolog, hogy egy 1000 lelket számláló kis településen 8 osztályos iskola működik, ahol a diákok fogékonyak a jóra, tiszteletteljesen fordulnak egymás felé, nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények között folyik az oktató-nevelő munka.

Csuhajné Érsek Klára igazgató, aki 2018-ban vette át az intézmény irányítását, a régi hagyományok mellett megjelenő új programokról beszélt. Fokozatosan beépült az iskola mindennapjaiba a szentmise, lelkinapokat, hét indító elmélkedéseket, hittantáborokat, zarándoklatokat szerveznek. Nemcsak lelkiségében, hanem felszereltségében is megújult, korszerűsödött az intézmény. Mivel a 175 tanulóval elérte az intézmény a befogadóképességének határát, szükség van az épület bővítésére, amelynek már készülnek a tervei. Beszéde végén köszönetet mondott a diákok, pedagógusok munkájáért, a szülők, az önkormányzat és egy egyházmegye támogatásáért.

09

Örömét és büszkeségét fejezte ki Székely Dénes iskolalelkész is mindazért a kitartó munkáért, amellyel diákok, pedagógusok és szülők elérték, hogy a környék központi iskolájává vált a Gárdonyi. Ezt a magasra tett nívót szeretné megtartani a jövőben is.

10

Horváth László országgyűlési képviselő a közösség erejéről szólva arról beszélt, hogy jelenleg Balaton legnagyobb vonzereje az iskola és annak szellemisége. Együttműködésre, egymás megértésére és segítésére kell nevelni a fiatalokat, ebben pedig az iskola pedagógusai jó munkát végeznek.

11

A köszöntők sorát Ternyák Csaba érsek zárta, aki a jelenlévőket arra biztatta, hogy engedjék be a szívükbe Jézust, engedjék, hogy megújítsa és boldoggá tegye életüket. Az iskola feladata, hogy ezt az örökséget továbbadja a következő generációnak.

Az ünnepi beszédeket követően a jelenlévők az iskola diákjainak műsorát tekintették meg.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió