Bodrogközi hívek zarándoklata Kassán

2023. október 21-én a Bodrogközi egyházközségek hívei Matyi Péter plébános vezetésével zarándoklaton vettek részt a Felvidéki Kassán 57 fő részvételével.

20231021_093447

A zarándokcsoport első állomása a kassai székesegyház volt. A szentmise előtt Főtisztelendő Pásztor Zoltán helynök fogadott bennünket. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt székesegyházban magyar nyelven bemutatott szentmisére gyűltek össze a hívek.

20231021_100648

A plébános atya elmélkedésében kifejtette: Árpád-házi Szent Erzsébet tükör számunkra, amelyben egyszerre láthatjuk, hogy milyenek vagyunk, és hogy milyennek kellene lennünk. És mind inkább képesek leszünk a tanúságtevő életre, annál közelebb jutunk a lelkünk mélyén rejtőző valósághoz, a szívünkbe rejtett kincshez, és megszabadulunk bénító kudarcaink, félelmeink, rossz szokásaink terhétől. Minden feladatunk között a legsürgetőbb, hogy életünket összhangba hozzuk a hitünk alapját képező Evangéliummal, mert csak így leszünk képesek megakadályozni a jelen és a múlt tévedéseinek megismétlődését.

Szent Erzsébet arra tanít, hogy ne az egész világot akarjuk megmenteni, csak legyünk jelen a pillanatban, a felebarátunkkal való konkrét kapcsolatban. Végső soron nem az a dolgunk, hogy kifürkésszük, mi Isten terve a világgal, hanem hogy felebarátunkat visszavezessük az élni akaráshoz. Ha meglátjuk a ruhátlanul vacogó szegényt, ahogy Erzsébet ,,nem ment tovább'', nekünk sem szabad továbbmennünk.

20231021_103916

A szentmise befejeztével, magyar nyelvű tárlatvezetésen a székesegyház történetével ismerkedtek meg a hívek és megtekintették a székesegyházban található szárnyas oltárokat is.  Második állomásunkon a kegyelet koszorúit és mécseseit helyeztük el  II. Rákóczi Ferenc fejedelem sírjánál az altemplomban.

20231021_112438

Délután Kassa város nevezettességeit tekintették meg a zarándokok. Hazafelé Pálházán közös vacsorán vettünk részt. Kegyelmekkel és friss lelki élményekkel feltöltődve térhettünk haza.

beküldött hír