Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának konferenciája Egerben

01

Első alkalommal tartott konferenciát Egerben a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága. A szeptember 29. és október 1. között megtartott rendezvény célja az volt, hogy erősítse a kapcsolatot a keresztény egészségügyi dolgozók között.

Dr. Maszárovics Zoltán, az egri Markhot Ferenc Kórház orvosigazgatója elmondta, a Társaság 1989-ben jött létre és minden évben megrendezik a konferenciát, ami segít, hogy a résztvevők egymás hite által is épüljenek. „A konferencia mottója így szól: „Reménységünk Krisztus”. Minden nap megéljük, hogy egyedüli reményünk Krisztus, legyen szó a családról, a keresztény közösségi életünkről, a kórházi munkáról vagy a misszióról. Az a jó, ha a betegek észreveszik rajtunk, hogy hívők vagyunk. Nem a szavaink, hanem elsősorban a tetteink által a hétköznapokban a betegek, a kollégák meg kell, hogy lássák, hogy Krisztus adott valamit a munkánkhoz.”

02

A konferencia szentmisével zárult, melynek főcelebránsa Dr. Ternyák Csaba egri érsek a hívő ember reménységéről beszélt. Mivel Jézus végigjárta előttünk a szenvedés keresztútját, az ő tapasztalata erőforrás számunkra és a szenvedő emberek számára. Az egészségügyben dolgozók találkoznak a legtöbb fizikai szenvedéssel. Meg kell találnunk a szenvedés értelmét. „Ha mi nem tudjuk megfejteni, hogy miért van a szenvedés, ha nem tudunk értelmet adni neki, ha nem tudunk célt adni neki, mint a tisztulás és érlelődés útját, a remény útját, akkor nem tudjuk elfogadni a szenvedőket sem. Elfogadni egy másik embert, aki szenved, azt jelenti, hogy valamiképpen magamévá teszem az ő szenvedését. Azáltal, hogy a szenvedés megosztottá válik, a szeretet fénye hatol be a szenvedésbe. Amikor a keresztény orvosok és egészségügyben dolgozók képesek hitükkel, szavaikkal, vagy olykor akár csak a tekintetükkel együtt szenvedni, akkor egyszerre a remény üzenetét is közvetítik. Ezzel megmentik saját lelki egészségüket és egyúttal megóvják magukat a cinizmus ördögétől, amely úgy gondolom, hogy mindenkit fenyeget, talán az orvosok még inkább ki vannak téve ennek a veszélynek, mert olykor nehéz a sok szenvedést elfogadni anélkül, hogy ha nincsen hite valakinek, akkor ne keveredjen ebbe a zsákutcába. Azért imádkozzunk most ebben a szentmisében, hogy a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága és annak minden tagja tudjon hatékonyan tanúságot tenni Jézus Krisztusba vetett hitéről, benne megtalált reménységéről és iránta való szeretetéről.” – zárta szavait a főpásztor.

A három napos rendezvényen szó volt egyebek mellett arról, hogyan lehet a XXI. században egészségügyi dolgozóként evangelizálni, mit jelent az ifjúság nevelése az orvosképzésben, és hogy milyen szerepet játszik a hit a gyógyulásban.

Pap Ildikó