Magyar szentek a lajosvárosi Találkozások Házában

Kopcsik Bráda

Kopcsik Lajos cukrászmester, Eger díszpolgára nemsokkal halála előtt adományozta a helyi közösségnek Bráda Tibor üvegablak terveit, mely magyar szenteket és a Szűzanyát ábrázolja.

Kopcsik mise

2023. június 19-én emlékeztek a lajosvárosi templomban az egy évvel ezelőtt elhunyt cukrász Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder, világ- és olimpiai bajnok Kopcsik Lajosra.

Kopcsik tábla2

A szentmisét követően felavatták a Kopcsik Lajos téren azt a díszes táblát, melyet az önkormányzat állíttatott. A lajosvárosi fertálymesterek javaslatára a közelmúltban döntött úgy a város önkormányzata, hogy közterületet neveznek el a jeles alkotóról, aki a városrészben, a tér közelében élt. A táblát Koós Ede plébános és Kladiva Imre atya közösen áldották meg.

Kopcsik tábla

A megemlékezés, ünnepség a Találkozások Házában folytatódott, ahol átadták Bráda Tibor üvegablak terveit, melyek a tiszaújvárosi Nagyboldogasszony templomhoz készültek.

Kopcsik tábla bent nép

A magyar szenteket ábrázoló alkotásokat Kopcsik Lajos kapta művészbarátjától, s úgy döntött, hogy legjobb helye a lajosvárosi közösségnél lesz.

Kopcsik tábla bent

A képekről és a közös munkáról Herczeg István grafikusművész, Kopcsik Lajos alkotótársa szólt, s tartott ismertetőt Bráda Tibor munkásságáról.