Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2022 júniusi száma

2022junius

A tartalomból:

A pünkösdi Lélek - Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe. Minden szentmisében a miséző pap az átváltoztatás utáni imádságban megemlékezik Jézus megváltó szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról, de a megváltás nagy eseményei között nem említi a Szentlélek eljövetelét. Nyilvánvaló, hogy azért nem, mert a Szentlélek kiáradása nem csupán egy múltbéli esemény, hanem élő, napjainkban is megtapasztalható valóság. A megváltó Jézus nemcsak az első tanítványoknak küldte el a Szentlelket, hanem nekünk is. Dolhai Lajos az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy Jézus szavai szerint a Szentlélek a Vigasztaló. A Szentírás görög szövegének Paraklétosz kifejezését szokásosan a Vigasztaló szóval adjuk vissza, de ez az egy megnevezés nem adja vissza teljesen a szó értelmét. A paraklétosz szó a para (mellé) és a kaleo (hívni) görög szavak összetételéből származik. Az etimológia arra utal, hogy a Szentlélek az a Valaki, akit magunk mellé hívhatunk, gyöngeségeinkben, tehetetlenségünkben és szomorúságunkban, hogy segítsen és megvigasztaljon bennünket. Erre pedig nagy szükségünk van a mai furcsa és zűrzavaros világban. Megszámlálhatatlan ezen a Földön a vigasztalásra szorulók száma. Akár bevallottan, akár nem, de mindegyikünk rászorul a vigasztalásra. Erre várnak jogosan a megbántottak, ezt sóvárogják a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, ebbe szeretnének belekapaszkodni a szeretteiket elvesztő gyászolók. Be kell vallanunk, mi emberek legtöbbször nem vagyunk képesek arra, hogy másokat elégséges módon megvigasztaljunk. Ehhez rajtunk kívüli erőre van szükségünk. A megváltó Jézus éppen ezt a felülről való erőt akarja ajándékul adni mindnyájunknak, s teszi ezt annak tudtul adása által, hogy a Szentlélek a Vigasztalás Lelke.

Papszentelésre készülnek Egerben - Az idén hat diakónust szentel pappá Ternyák Csaba érsek az Egri Főegyházmegyében. A papszentelés szertartása június 18-án, 10 órakor lesz az egri bazilikában. Lapunkban bemutatkoznak a szentelendők:

A 28 éves Carlos Sirer Melis, aki Spanyolországban, egy gyönyörű szigeten, Mallorcán született. A 44 éves miskolci Hágen Pál Tamás, aki az újjászületését megtérése napjától, 2013 február végétől számítja. A 34 éves székesfehérvári Herbst Ádám aki egyetemi évei végén, egy veszprémi templomban tartott katekézis-sorozat által lett tagja a Neokatekumenális Út közösségének, és az ott kapott átható lelki és pasztorális segítségnek, illetve egy mélyen hívő kollégájával folytatott beszélgetésnek köszönhetően fogadta el Isten hívását. Kerekes Gábor, aki Miskolcon született 1985-ben, s akit a papi életút előtt állva, az foglalkoztat, hogy egyre inkább Jézus tanítványa akar lenni.  A 30 éves Michele Gervasoni, aki Rómából jött Egerbe és egy tízgyermekes családból származik,  valamint a 31 éves esztergomi származású Péter Vilmos, aki a Nyugat-Magyarországi Egyetemen szerzett alkalmazott környezetkutatói alapdiploma után végezte el az egri szemináriumot. Papi jelmondata: „A titok a bennetek lévő Krisztus” (Kol 1,27).

Átadták az Egri Érsek Bora 2022 címeket - Az Egri Érsek bora díjat 2015-ben alapított az Egri Főegyházmegye főpásztora, Ternyák Csaba érsek. Ezzel a címmel a főegyházmegye területén található borvidékek legkiválóbb borászainak munkáját ismerik el.

Ficzek László helynök lapunk számára nyilatkozva, köszönetet mondott a hegyközségeknek, akik a 2022-es év borainak jelölésében közreműködtek, kategóriánként 3-4 kiemelkedő minőségűnek ítélt bort jelölve a kitüntető címre. Kiemelten köszönetet mondott Dr. Gál Lajos borásznak, aki idén is koordinálta a nyertes borok kiválasztását, amelyet az Érsek úr által vezetett és erre a célra összehívott bizottság a borbírálat szabályai szerint végzett.

Az Egri Érsek Bora 2022. címre a következő borok jogosultak:

„Bükk – fehér bor” kategóriában a Bóher Pince Zenit 2021. évjárat,

„Mátra – fehér bor” kategóriában: Molnár és Fiai Pincészet Abasári Olaszrizling 2021. évjárat,

„Tokaj – száraz bor” kategóriában az Antalóczy Pince Tokaji Furmint száraz 2019. évjárat,

„Tokaj – édes bor” kategóriában a Royal Tokaji Borászat, Royal Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017. évjárat,

„Eger – fehér bor” kategóriában a Tarjányi Borászati Kft., Pajados Egri Rajnai Rizling Grand Superior 2021. évjárat,

„Eger – vörös bor” kategóriában Thummerer Vilmos, Tekenőhát Egri Merleot Grand Superior 2018. évjárat,

„Egri Bikavér” kategóriában Dr. Gál Lajos, Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2018. évjárat.

Az Egri Érsek Misebora címet – melyet a főpásztor maga választott ki - a Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2017. évjáratú bora nyerte el.