Minden eddiginél több új hallgató az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen!

EKKE2

Soha nem volt még ilyen magas az új hallgatók száma: csaknem 2600-an nyertek felvételt az Egerben és Jászberényben működő ötkarú Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre a 2023-as általános felvételi eljárásban. Az intézmény nem csupán őrzi népszerűségét, hiszen a felvételi ponthatárok július 26-i megállapítását követően kiderült, hogy az egri székhelyű egyetemre 43%-kal több hallgató nyert felvételt, mint egy évvel korábban - áll az Egyetem által kiadott sajtóanyagban, melyet a továbbiakban közlünk.

A képzési helyek közül szeptemberben Egerben 2258 hallgató, míg a Jászberényi Campuson 325 fő kezdheti meg tanulmányait. Nappali tagozatra 961-, levelező és távoktatás tagozatra több, mint 1600 fő nyert felvételt. Alapképzésen 1721-, míg mesterfokozatot nyújtó szakokon 584 fő tanulhat az EKKE hallgatójaként, felsőoktatási szakképzésre pedig 288-an iratkozhatnak be a szeptemberi Gólyahéten. A leendő eszterházys hallgatók 90%-a állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől Egerben és Jászberényben.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási kínálatában továbbra is igen kedvelt a pedagógusképzés: a felvettek több mint 40%-a ezen a területen kezdi meg tanulmányait. A legtöbben - vagyis több, mint ezren - a pedagógusképzés alapszakjain (csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus), valamint az osztatlan és a rövidciklusú tanári mesterképzéseken tanulhatnak tovább. A további képzési területek közül kiemelkedő az informatikai, a gazdaságtudományi és a sporttudományi szakokra felvettek száma. Sok hallgatót vonzottak a művészeti szakok is, kiemelkedően népszerű a tervezőgrafika, a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak.

Legek és friss szakok

A legtöbb hallgató a 2023-as általános felvételi eljárásban gyógypedagógia, a programtervező informatikus és az edző szakokra nyert felvételt. Az általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a kémia alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésén volt a legmagasabb a bekerülési pontszám: 464 ponttal, azaz kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező jelentkezők kerültek a szakra.

A borvidéki központban működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlő-bor ágazatot támogató kutatások és a szakmai utánpótlás biztosítása okán is kiemelten fontos a szőlész-borász képzés. Az érintett szakon ősztől 40 új hallgatója lesz az intézménynek.

A friss szakok is sikerrel debütálnak: az EKKE idén először hirdette meg a művészeti instruktor mesterszakot, melyen 11-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Az Egri Hittudományi Főiskolával közös képzésben ugyancsak első alkalommal meghirdetett kántor szakra 17-en nyertek felvételt.

Bőséges információ az új hallgatóknak

A felvételt nyert jelentkezőknek szívből gratulálunk és figyelmükbe ajánljuk a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalt, ahol minden fontos, hasznos információt megtalálnak, amire a felvételről szóló örömhír feldolgozása után szükségük lehet.

Pótfelvételi lehetőség

A pótfelvételi eljárás július 28-án indul és augusztus 6-ig tart. Aki nem nyert felvételt a július 26-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést egyetemünkre valamennyi képzési területen.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett állami ösztöndíjas képzéseink: pedagógusképzés alapszakjai (csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító); osztatlan és rövidciklusú (2-4 féléves) tanárképzés; kántor alapszak; informatika képzési terület alapszakjai (gazdaságinformatikus, programtervező informatikus); természettudomány alapszakjai (biológia, földrajz, kémia).

EKKE

Ösztöndíjak

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem számos ösztöndíj programot kínál a hallgatóknak. A nappali pedagógusképzésben tanulókat az intézmény a fenntartó Egri Főegyházmegyével közösen Pyrker János Ösztöndíjjal támogatja. A teljes képzési időre járó havi 100 ezer Ft-os támogatást az első tanévben 17 hallgató nyerte el. A Pyrker Ösztöndíjat azok igényelhetik, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési, vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Népszerű az a tavalyi évben útjára indított informatikai ösztöndíjprogram is, melyet a linzi Johannes Kepler Egyetemmel együtt hirdettünk meg, programtervező informatikus mesterszakon. Az első ilyen tanévben 6 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egy éves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze. A kiemelkedő hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az elkövetkezendő években a PhD képzést és az akadémiai pályát válasszák. A fenti cél elérése érdekében a legtehetségesebb hallgatóknak havi 100.000 Ft-os ösztöndíjat ítélhet oda az egyetem a két tanévre.

Az EKKE Esélyt a tanulásért elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak. A pályázatok elbírálása a szociális pontok rangsora és pályázati indoklás alapján történik. Az ösztöndíj maximális mértéke 60.000 Ft/fő/félév. 

További információ:

Pócsik Attila, sajtóreferens

Telefon: +36302024733; E-mail: pocsik.attila@uni-eszterhazy.hu

Zentai László, sajtóreferens

Telefon: +36202277551; E-mail: zentai.laszlo@uni-eszterhazy.hu

Forrás: EKKE

Fotó: Szántó György