Oktatástörténeti konferencia Egerben

003

Az Egri Főegyházmegye és az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ közösen szervezett konferenciát „Oktatás és népművelés az újkori Egri Főegyházmegyében” címmel.

009

Köszöntőjében Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, hálás az Egyház a szakembereknek, mert hitelesen képet adnak a kereszténység kultúra, tudomány területén betöltött szerepéről. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szerepét hangsúlyozva a főpásztor elmondta, 250 esztendővel ezelőtt azért épített Eszterházy püspök universitast, hogy az országrész szellemi-kulturális központja legyen.

005

Ezt a szerepet ma is betölti, s az intézmény jelentősége tovább nőtt azzal, hogy 2016 óta egyetemként működik, s 2021-ben visszakerült a Főegyházmegyéhez. Az egyetem fontos küldetése most, hogy egy új, keresztény értékrendű pedagógusgeneráció nőjön fel. Az Egri Főegyházmegye az iskolafenntartásban is nagy szerepet vállal - tette  hozzá. Az érsek méltatta a Főegyházmegyei Levéltár és Főegyházmegyei Könyvtár szakmai, kultúraközvetítő szerepét. Emlékeztetett: a levéltárból, a kassai vértanúk anyagaival került elő Csepellényi György pálos vértanú aktája, akinek nemrég újraindították boldoggá avatási eljárását.

ddd

Varga Lajos váci segédpüspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója megnyitó beszédében a konferencia témáinak sokszínűségét emelte ki.

015

A rendezvényen szó volt a piarista szerzetesrend debreceni, tokaji tevékenységéről, az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban található  vizsgakönyvekről, falusi kisiskolákról, az Érseki Tanítóképzőről, az Egri Érseki Jogakadémiáról és az iskolán kívüli népművelésről.

BA

kép: Szent István Televízió