Papi találkozót tartottak Feldebrőn

08

Kádár László érsek teremtette meg az Egri Főegyházmegyében a papi találkozó hagyományát. A  megszokott helyszín, Bélapátfalva helyett az apátsági templom felújítása miatt Feldebrőn gyűltek össze a lelkipásztorok.

03

A papi lelkigyakorlat zárásaként tartott szentmisén Bíró László nyugalmazott tábori püspök tanításában úgy fogalmazott: a kereszténységben minden kereszt struktúrájú: felfelé és lefelé is mutat és van horizontális dimenziója.  A papszenteléskor Istenre, felfelé nézünk és stabilan állunk a földön.  A vízszintes gerenda jelzi kik is vagyunk, a közösséget mutatja.

04

A  papszentelés kapcsán Bíró püspök elmondta még:  a Szűzanyáról a Szentírás többször leírja, hogy a szívével gondolkodott és szívében hordozta a bölcsességet. Ez példát ad nekünk hűségével és engedelmességével együtt. A papság és a betegség kapcsán úgy fogalmazott: a felszentelt pap kiszolgáltatva a tehetetlenül fájdalmak között és pap marad, mert a pap jel, aki mindig formája az embereket - zárta tanítását a püspök.

11

Ternyák érsek köszönetet mondott Bíró László püspöknek a lelkigyakorlatért, a találkozás öröméért. A jubilálók köszöntésében  kiemelte Katona István rubinmisés nyugalmazott segédpüspököt, akit szentelésének évfordulóján ünnepeltek Nyíregyházán, köszöntötte az arany- és ezüstmisét ünneplőket, s megemlékezett az elhunyt lelkipásztorokról. Az érsek felhívta a figyelmet arra, hogy vonzó papi élettel kell ráirányítani a fiatalok figyelmét a hivatásra, hogy meghallják Isten hívó szavát.

09

Az érsek bemutatta és köszöntötte az újmiséseket és a felszentelt diakónusokat.

10 vágottttt

A főpásztor ismertette a következő időszak fontos programjait, az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatot, a káplántalálkozót és az ünnepélyes tanévnyitót, melyet Miskolcon tartanak majd.

12

A szentmise végén Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató kihirdette az augusztus 1-jétől érvényes személyi  és szervezeti változásokat. Ezekről részletesen ITT lehet tájékozódni.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert