Szemétszedés, takarítás a Teremtésvédelmi Napon

Főegyházmegyei Teremtésvédelmi Napnak nyilvánította Ternyák Csaba egri érsek március 25-ét. Ezen a napon, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az egyházi fenntartású intézmények takarítási, szemétszedési akciót szerveznek környezetükben. Egerben a 24-es főút melletti határkereszt térségét tisztítják meg a szeméttől – hangzott el a programot ismertető sajtótájékoztatón.

Ficzek László általános helynök a teremtésvédelem kapcsán a Szentírásból a Teremtés Könyvét idézve elmondta: Isten azért adta a világot az embereknek, hogy törvényei szellemében vigyázzanak rá, óvják és úgy adják át utódainak.  Ferenc pápa Laudato si! – Áldott légy! kezdetű enciklikája e témában világít rá az emberiség felelősségére. Az általános helynök kiemelte: Ternyák Csaba egri érsek teremtésvédelmi referenst nevezett ki az egyházmegyében, ezzel is hangsúlyozva a téma fontosságát, az Egyházmegyei Teremtésvédelmi Nap pedig alkalmat ad arra, hogy tettekkel is kifejezzük mindezt.

Németh Zoltán EKIF osztályvezető, teremtésvédelmi referens elmondta: az előzetes információk szerint az Egerben működő négy egyházmegyei fenntartású nevelési intézményből mintegy 70-80 tanár és diák vesz részt az akcióban, s a közös takarításban Ternyák Csaba egri érsek is részt vesz. Az főegyházmegye többi intézménye  saját környezetében takarít. Németh Zoltán elmondta még: teremtésvédelmi referensként feladata, hogy átfogó stratégia készüljön, s a szombati akció egy folyamat kezdete legyen, ne csupán egy egyedi alkalom. Az egri program segítője a Városgondozás Eger Kft., a cég gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról.

Balázs Dániel egyetemi hallgató úgy fogalmazott: generációk szemléletét kell megváltoztatni, s különösen fontos, hogy a fiatalok is megértsék, hogy miért kell vigyázni a teremtett  világra, s hogy ismerjék fel: háttérbe kell szorítani az anyagias szemléletet.

A március 25-én,  szombaton  10 órakor kezdődő egri programra elsősorban a nevelési intézményeket hívták meg, de minden segítőt szeretettel fogadnak a 24-es főút melletti határkeresztnél.