Szenior Akadémia indul az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

A 250 éves múltra visszatekintő Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2024 tavaszán elindítja a Szenior Akadémiát, azaz ingyenes, felnőttképzési tanúsítványt adó kurzusokat Eger és térsége polgárai, különös tekintettel az idősebb korosztály számára - hangzott el a Líceum Kápolnájában tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona – a felvételi időszakra utalva – elmondta: ha ma kellene egyetemet választania, több okból is az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mellett döntene. Egyfelől – húzta alá – a gazdag örökség, negyed évezredes múlt szól az intézmény mellett, másfelől vonzerőt jelent az itt kínált minőségi oktatás és képzés. Szavai szerint számos szakterületen országos szinten is élen jár az intézmény, amely értékorientált és hallgatófókuszú. Hangsúlyozta, ugyancsak lényeges, hogy az itt kínált képzések biztos jövőt jelentenek a hallgatók számára.

Pajtókné Tari Ilona

A rektor ismertette: lezárult a 2023/2024-es tanév őszi féléve az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Mintegy hétezer hallgató adott számot tudásáról, 4400-an alapképzésben, mesterfokozatot nyújtó szakokon több mint ezerötszázan vizsgáztak. 315 hallgató az elmúlt napokban sikeres záróvizsgát is tett. Számukra február 9-én, pénteken 10.00 órától ünnepélyes oklevél átadó ünnepséget rendez az egyetem a Líceum Dísztermében

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona szólt arról is, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2024 szeptemberére három új szakot kínál a továbbtanulni szándékozóknak: biológus MSc-t a Természettudományi Karon, míg a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon pénzügy és számvitel alapszakot, illetve mentálhigiénés közösség és kapcsolatépítő mesterszakot indítunk szeptemberben.
Kiemelte: azok, akik már diplomával rendelkeznek, előképzettségtől függően 2-3 vagy 4 félév alatt tanári mesterdiplomát szerezhetnek egyetemünkön. Jogszabály szerint a gyógypedagógus, a főiskolai szintű pedagógia szakos nevelő, a tanító, a szociálpedagógia BA illetve MA végzettség birtokában a közismereti tanárszakok zömén 3 félév alatt, egyszakos tanári szakképzettség szerezhető. Már nem csak az edzők, hanem a rekreáció és életmód alapszakon végzettek is tanulhatnak testnevelőtanár szakon és szerezhetnek 3 félév alatt egyszakos testnevelőtanári végzettséget. 
– A rövidciklusú tanárképzés során a hallgató támogatási ideje nem csökken, azaz a képzés ingyenes azok számára is, akik a 12 támogatott félévet már elhasználták a felsőoktatási tanulmányaik során – hangsúlyozta.

Csáfor Hajnalka

Dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes bejelentette: 2024 tavaszán elindul a Szenior Akadémia az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, egy olyan ingyenes előadássorozat, amelyet Eger és térsége polgárai, különös tekintettel az idősebb korosztály képviselőinek ajánl az intézmény.

Úgy fogalmazott: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jövőképében deklaráltuk, hogy az intézmény azzal a céllal került megalapításra, hogy „székvárosunk és nemzetünk szellemi és lelki gazdagodását szolgálja” és „hozzájáruljon az általános műveltség emeléséhez”.

– E gondolat jegyében kezdeményezte egyetemünk nagykancellára, Dr. Ternyák Csaba egri érsek egy olyan kurzussorozat elindítását, amely révén hatékonyan sikerül megszólítani és hasznos tudással felruházni az idősebb korosztályt, ezzel is segítve az élethosszig tartó tanulást, az elmagányosodás megakadályozását, s az aktív időskort – mondta.
Dr. Csáfor Hajnalka elárulta: az ingyenes, felnőttképzési tanúsítványt adó kurzusok heti rendszereséggel kerülnek megrendezésre a félév során, azaz legalább 10 alkalmas előadássorozaton vehetnek részt a jelentkezők. A részvétel tehát díjmentes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

Első ízben három kurzust hirdet meg egyetemünk a 2023/24-es tanév tavaszi félévében>>

•    Alapfokú informatikai képzés (kedd, 10:00 – 11:30)
•    Szőlőskerttől a kóstolópohárig - A borkultúra alapjai (kedd, 15:00 – 16:30)
•    Fejezetek az egyház történelméből (csütörtök, 15:15 – 16:45)

Váczy Kálmán Zoltán

Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az egyetem általános rektorhelyettese a február 15-16-án megrendezendő Eger Wine Meetupról szólt. Mint mondta, az esemény a legnagyobb múltra visszatekintő szőlészeti-borászati konferencia Magyarországon, hiszen 1999 óra – a pandémiás időszak kivételével – minden évben megrendezték Egerben.

– A fókusz a találkozásokon van: célunk, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem legyen az a hely, ahol az ágazat képviselői, a szőlészek, borászok, a kutatók, az oktatók, a piaci szereplők találkozhatnak, új ismeretekre, olyan tudásra tehetnek szert, amely megkönnyíti mindennapjaikat, s továbbfejlődési lehetőséget biztosít az ágazatnak – mondta, 

Elhangzott: a kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a közösség kérdéskörében a pincészetek határain túlnyúló együttműködési modelleket tekintenek át. A második téma idén is a birtoképítés területére vezeti el résztvevőket. A második napon magával a szőlővel foglalkoznak, kitérve számtalan olyan részterületre, amelyek jelentősége felértékelődni látszik a jövőben. Borpiac szekciónkban pedig a hazai borkereskedelem helyzetét szemlélik meg, kitekintve jó gyakorlatokért a nemzetközi színtérre is.

Kispál Dániel

Kispál Dániel, a Nyelv és Irodalomtudományi Intézet egyetemi adjunktusa a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázat idei kiírásáról szólva kiemelte: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Miskolci Egyetemmel közösen immár húsz éve szervezi a pályázatot, melyhez időközben a Partiumi Keresztény Egyetem is csatlakozott. Mint mondta, szeretnék, ha a hallgatók továbbra is részesei lennének ennek a példaértékű tehetséggondozó műhelynek.
Kiemelte: az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők 2024. február 11-ig adhatják le jelentkezésüket, amely maximum két alkotást, verset és kisprózát tartalmazhat. A legjobb pályaművek nem csupán díjazásban részesülnek, de a Kortárs hangon ’24 költészetnapi antológiában is megjelenhetnek, illetve az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem repozitóriumába is felkerülnek. 

Forrás: uni-eszterhazy.hu

Fotók: Szántó György