"Helyezzük életünket Jézus kezébe" - tanévzáró Te Deumot tartottak Egerben

bevonulóóóLM_1448

(A képre kattintva galéria nyílik!)

2024. június 12-én tartották az Egri Főegyházmegye tanévzáró Te Deumát a közelmúltban egybenyitott, teljes belső díszében pompázó bazilikában.

Te Deum 2024

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a főpásztort, a pedagógusokat, a katolikus közoktatási intézmények kitüntetett diákjait, akik ebben a tanévben munkájukkal, szolgálatukkal kiérdemelték, hogy példaképpen állítják őket társaik elé.

LócziTLM_1466

Az elnök felkérte Ternyák Csaba egri érseket a szentmise bemutatására.

préd közeliLM_1510

A főpásztor szentbeszédében a szentmise, az oltár szerepéről elmélkedett, s köszöntötte a kiváló teljesítményt nyújtó diákokat.

Ternyák Csaba egri érsek homíliájának szövegét az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.

„Főtisztelendő Paptestvérek, Tisztelt Igazgató Hölgyek és Urak, Tisztelt Pedagógusok! Kedves Diákok!

               „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Jézus az utolsó vacsora asztalánál adta ezt a parancsot apostolainak. Az átváltoztatás szavai azóta a világ szinte minden nyelvén nap mint nap sok felszentelt pap szájából elhangzanak, akik Jézus parancsának hűségesen engedelmeskednek, amikor szentmisét mutatnak be. A mai evangélium lélekben elvezet bennünket az utolsó vacsora termébe. A jelenlévő paptestvérekkel együtt rövidesen megismételjük Jézus szavait a kenyér és a bor felett: „Ez az én testem, amely értetek adatik. Ez az én vérem kelyhe, az új és örök szövetségé.” Az átváltoztatás szavai után a kenyér Krisztus teste, a bor Krisztus vére lesz. Ez az átváltozás hitünk misztériumának foglalata, szent titka. Mindez az oltár asztalánál történik. Ma ennél az új oltárnál, amelyet ebben a szentmisében fogok felszentelni. Ez a szentmise az első, amelyet ennél az oltárnál bemutatunk.

Az oltár mögött központi helyen láthatunk egy magas széket. A rajta látható címer jelzi, hogy ez a püspök széke, vagy katedrája. Emiatt a szék miatt nevezzük a püspöki templomokat székesegyháznak vagy katedrálisnak.

tömegtotálLM_1481

Az én szívem is örömmel és nagy hálával van tele Isten iránt, hogy megadta ezt a mai napot. Istennek legyen hála, az embereknek pedig köszönet. Nagyon sokan dolgoztak, dolgoztunk együtt azért, hogy közel öt év felújítás után erre ma sor kerülhessen. A régi oltárt a felújítás során le kellett bontani, visszaállítására pedig nem volt lehetőség. A szentelés során Szent Magnusnak és Severusnak ugyanazokat az ereklyéit fogom elhelyezni az új oltárban, amelyeket 1968-ban elődöm Brezanóczy Pál érsek úr helyezett el. Az új oltár és ambó mind anyagában, mind stílusában illeszkedik ahhoz a gyönyörű szószékhez, amelyik szintén a Brač szigetéről való márványból készült. Az anyagnak és a formának ez az egysége szépen kifejezésre juttatja, hogy a szentmisében Isten nem csak az Eucharisztia asztaláról, hanem igéjének asztaláról is táplál minket.

A templomot az oltár teszi templommá, amely minden templom központja. Nélküle a templom csak egy imaház lenne. Ez ugyanis az a hely, ahol a szent cselekmény történik, amikor Jézus Krisztus keresztáldozata jelenvalóvá válik a szentmisében. Az oltár magát Krisztus szimbolizálja. Ha bármelyik templom oltárára nézünk Jézus Krisztus és az ő áldozata jut eszünkbe. Erről tanít a húsvéti szentmise prefáció imádsága amikor így vall a feltámadt Krisztusról: „Ő lett a főpap, az oltár és az áldozati bárány”. Igen, Ő az Isten báránya, akit bűneinkért megöltek, de Isten megigazulásunkért feltámasztott és jobbjára ültetett, hogy helyet készítsen nekünk örök országában.

nép elöljLM_1469

Kedves Diákok! Azért jöttünk ma össze az Egri Főegyházmegye minden szegletéből, hogy hálát adjunk Istennek az elmúlt tanévért. Itt vagytok minden egyházmegyei fenntartású intézményünkből és tagintézményünkből ugyanúgy, mint az egyházmegyénk területén működő más katolikus egyházi fenntartók iskoláinak diákjai összesen közel 100 iskolából. Büszkék vagyunk rátok, akik tanulmányokban, hűségben, templomi szolgálatban, vagy éppen a sport területén kiemelkedőek vagytok. Szívből gratulálok sikereitekhez és köszönöm nektek és tanáraitoknak a sok munkát. A mai szentmise után oklevelet és ajándékot fogok átnyújtani nektek köszönetem jeleként. Hálásan köszönöm azoknak a paptestvérek a szolgálatát is, akik ezekben az iskolákban a lelki vezetést biztosítják. Ma adjunk hálát Istennek és mondjunk köszönetet mindazoknak, akik kiemelkedő együtt munkájukkal nemcsak intézményükre hoztak dicsőséget, hanem egyházunknak is büszkeségei és hozzájárulnak hazánk felemelkedéséhez is.

LM_1470

Kedves Diákok!

Erősítsen meg benneteket ez a mai ünnep Urunk Jézus Krisztus iránti elkötelezettségetekben, hozzá való hűségetekben. Gyakran találkozzatok vele az iskolakápolnában, és otthoni egyházközségetek templomában is.

Főszékesegyházunknak, az egri bazilikánk homlokzatán olvasható latin nyelvű felirat nem csak ebbe a templomba hív bennünket, hiszen ő otthon van minden templomban, amelynek oltárán megújul a keresztáldozat: Venite adoremus Dominum! – ami annyit tesz: „Jöjjetek, imádjuk az Urat!” Imádjuk őt a szentmisében, imádjuk a csendes szentségimádáson, imádjuk egy egyszerű templomlátogatás során, amikor néhány csendes percet találunk az imádságra, és kérjük őt, hogy alakítson bennünket napról napra saját képére és hasonlatosságára.

Az az átváltozás, ami minden szentmisében az oltáron megtörténik egyben emlékeztet bennünket arra az átváltozásra, amely bennünk is végbemegy a hit által, amely nem egy pillanat alatt, mint a szentmisében, hanem egész életünk folyamán formál és alakít bennünket. Helyezzük életünket Jézus kezébe és kérjük tőle, hogy miként a kenyeret és a bort, bennünket is változtasson át, tegyen egyre hűségesebb, egyre bátrabb, hozzá egyre inkább ragaszkodó tanítványokká. Amen!”

ereklye beLM_1537

A Hitvallást követően a főpásztor elhelyezte az új oltárban Szent Magnus és Severus ereklyéit, majd megáldotta és Jézus Krisztus öt szent sebének jeléül középütt és az oltár négy sarkán krizmával megkente az oltárt, melyet a tömjén égetését követően az asszisztencia feldíszített.

tömjén LM_1562 (1)

A szentmise végén Ternyák Csaba egri érsek ünnepélyesen lezárta az Egri Főegyházmegye iskoláinak 2023-24-es tanévét, s meghirdette a jövő tanév mottóját: „Jöjjetek, imádjuk az Urat”.

LM_1607

 

A főpásztor hangsúlyozta, a világegyház 2025-ös szentévének mottója is – „a remény zarándokai” – legyen útmutatás számunkra.

csoportkép LM_1881

A szentmisét követően adta át Ternyák Csaba egri érsek a katolikus köznevelési és szakképző intézmények kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató, példamutató magatartást tanúsító diákjainak és közösségeinek az elismerő okleveleket.  

LM_1992

A főpásztor örömének adott hangot, hogy ilyen nagyszámú kiválóság van az intézményekben, s velük együtt sokan eljöttek, mert büszkék ezekre a diákokra.  Hozzátette, reméli, hogy a nyári pihenést is hasznosan, örömmel töltik a fiatalok, s szemük előtt lesz nyáron is, hogy a templomok nyitva vannak, s az Úr mindig várja őket.

 

A kitüntetettek névsora:

INTÉZMÉNY

Kitüntetett

Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola

Medve Liliána

Boldog Brenner János Katolikus Általános Iskola Apc

Molnár Zalán és Tóth Benett

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda  Balaton

Kormos Bianka Vanda

Szent Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda Bánréve

Juhász Botond

Szent György Katolikus Általános Iskola és Óvoda Borsodszentgyörgy

Dúl Marietta

Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Kollégium  Eger

Szepesi Marcell

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda és AMI. Eger

Hittanos csoport

Érseki Szent József Kollégium Eger

Juhász Zétény Fábián

Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI Encs

Művészeti csoport

Orczy Anna Katolikus Általános Iskola, Óvoda Fegyvernek

Korpás Nóra

Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola

Hittanos csoport

Széchenyi István Katolikus Általános Iskola Füzesabony

leány kézilabda csapat

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, AMI, Óvoda, Gyöngyös

Füleki Barnabás

Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium, Kollégium, Gyöngyös

Szajcz Viktória

Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Általános Iskola és AMI

Kocsis Borbála

Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda  Hangony

Gáspár Máté

Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda Hernádkak

Kiss Brendon

Szent Gellért Általános Iskola Heves

Papp Virág Anna,     Somodi Gréta,           Góbor Hanna

Szent György Katolikus Óvoda  Általános Iskola és AMI Jászalsószentgyörgy

Kátai Péter

Jászapáti Gróf Széchenyi István  Katolikus Gimnázium

A 10.a. osztály

Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Rácz Krisztián

Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Tölgyesi Tamara Evelin

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimn. és Koll. Jászberény

Sas Dávid,                  Szabó Balázs,               Kiss Anna Regina

IV. Béla Ái, és AMI Jászfényszaru

Ács Veronika,            Vaskó Zsófia,              Vidák Krisztofer néptáncos páros

Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola Karácsond

Iskola énekkara

Györffy István Ái. Karcag

Burján Hanna,           Márki Flóra

Káli Gárdonyi Géza K. Ált. Isk.

Balogh Barnabás

Szent Imre Á. I. és Liliom Óvoda Kenderes

Iskolaújság szerkesztői          Bende Henrietta        Nagy Jázmin

Szent II. János Pál Katolikus Általános Iskola Köröm

Budai Milán Dániel

Mezőkövesdi Széchenyi István K. Technikum, Szakképző Iskola 

Csáji Leila, Gál Bianka

Szent István K. Ált. Isk.  Mezőkövesd    

Koós Máté, Sipeki Gábor

Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola Mezőnyárád

Balogh Dalma

Bársony János Róma Katolikus Általános Iskola Miskolc

Kőrössy Áron László

Diósgyőri Szt Ferenc R. K. Ált. Isk. Miskolc

Kerékgyártó Angéla Mária

Fráter György K. Gimn. és Koll. Miskolc

Bajcsev-Dancsó Damján, Fráter Schola Viridis (kisgimnazista kórus)

Gárdonyi Géza K. Ált. Isk. és Óvoda Miskolc

Kerekes Blanka

Szent Imre R. K. Ált. Isk.,  és Óvoda Miskolc

Tóth Zsombor

Vörösmarty Mihály K. Ált. Isk. és Óv. Miskolc

Varga Flóra

Petrovay György K. Ált. Isk., AMI, Óvoda Nagykörű

Poliéder csoport

II. János Pál K. Ált. Isk.és Óvoda  Ózd

István Rebeka

Széchenyi István K. Technikum és Gimnázium   Ózd

Zay Dalma,   Emerald Hill zenekar

Fráter György K. Ált. Isk. és AMI Sajólád

Ministráns csoport

Szent Erzsébet K. Ált. Isk. Sárospatak  

Braun  Sára

Szent István K. Technikum és Gimnázium Sátoraljaujhely

Kósa Norbert Balázs

Árpád-házi Szent Margit K. Ált. Iskola és Óvoda

Fehér Kincső

Bocskai István K. Gimn. és Technikum   Szerencs

Vojtkó Fruzsina,          Four English Talents

Bolyai János K. Ált. Isk. Szerencs

Gaszper Anna Márta

Szent Márton Katolikus Gimnázium és ÁI. Szikszó

Nánási Bence Márk, iskolai futsal csapat

Assisi Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola Szögliget

Molnár Zsófia

Szent Imre K. Ált. Isk. Tenk

Molnár Ferenc Bence

Szent Imre K. Ált. Isk. és Háromkirályok Óv. Tiszafüred 

Ujvári Enikő,             Török Fanni

Tiszaújvárosi Szent István K. Ált. Isk.

Jávorszki Tamás László

Bercsényi Miklós K. Gimn. és Koll., Ált. Isk., Óvoda Törökszentmiklós

Kenyeres Zoltán Dávid

Vámosgyörki Visontai Kovách László K. Ált. Isk.

Bozsik Bence

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyarkoló Ált. Isk.

Kovács-Tesléry Luca, Nagy Veronika,           Szabó Benedek

Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont Kollégiuma Eger

Rádiós szakkör

Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium Eger

Faludi Mátyás Lajos

Gyöngyösi Kolping Szakképző Iskola

Horváth Norbert

Szent Pál Marista Általános Iskola Karcag

Seres Máté

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika

Spirkó Balázs,            Zupkó Viktor

Máltai Óvoda és Általános Iskola Tarnabod

Horváth Mirjam Kamilla

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum Gyöngyös

Oravecz Laura

Kelemen Didák Fiúkollégium Miskolc

Judo Sportkör Isóczki Bence, Zachar Ábel István

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda - Miskollc

Jezsuita Gimnázium Kollégiumának XAVÉR Zenekara

Miskolci Kolping Katolikus Technikum

Molnár Félix

Szendrői Óvoda

 

 

Bérczessy András

kép: Lénárt Márton