A hitre, a hűségre, a hivatásra kell felvértezni a fiatalokat

Főegyházmegyei pedagógus tanévnyitó Egerben

Főegyházmegyei tanévnyitót tartottak 2016. augusztus 25-én az egri bazilikában. A rendezvényre az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai és lelkipásztorai kaptak meghívást. A résztvevőket Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke köszöntötte, elmondta, hogy az új tanévtől a szikszói, a mezőnyárádi, a pélyi, a tarnaszentmiklósi, a boconádi és a karácsondi iskolák valamint a jászberényi Angyalkert óvoda csatlakozott a főegyházmegyei nevelési-oktatási intézményekhez, így sz összevonásokat is figyelembevéve azok száma negyvennyolcra nőtt.

(A képekre kattintva galéria nyílik!)

A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be, az iskolák lelkipásztorainak koncelebrálásával.  A hagyományoknak megfelelően a Jöjj, Szentlélek Úristen kezdetű énekkel kezdődött az ünnepi liturgia. A főpásztor szentbeszédében elmondta: az egyház azért működtet iskolákat, mert erre küldetése van, és azért is, mert erre a településeken igény van. Ezekben az intézményekben olyan felnőttekké szeretnénk nevelni a fiatalokat, akik képesek másokért élni, és bekapcsolódnak a helyi egyházközség életébe. Rámutatott: soha nem lesz igazán egyházi az az iskola, amely a lelki nevelést nem tartja kiemelt hivatásának. Ehhez szükség van a templom és az iskola szövetségére. Fontos, hogy a fiataljaink otthon érezzék magukat a templomban. Kapjanak feladatot a ligurgiában, a felolvasásban, az oltárszolgálatban, az éneklésben. Meg kell tanítani nekik a liturgikus énekeket, hogy élményszerű legyen a gyermekeknek a szentmise. Az idei tanév egyházmegyei mottója: hit, hűség, hivatás. Arra kérte a tanárokat, hogy segítsék a gyermekeket a hivatásuk felismerésében, hogy ne sajnálják életüket másokért áldozni mint pedagógusok, orvosok, papok vagy szerzetesek.

A szentmise után Tokár Imre P. János ferences szerzetes, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet (KPSZTI) igazgatója tartott előadást Az Úr Jézus tanítványai vagyunk címmel. Az igazgató elmondta, hogy a magyar közoktatás 6,6 százalékát teszik ki a katolikus iskolák és az egyházi fentartók között az Egri Főegyházmegye tartja fenn a legtöbb iskolát. Amint rámutatott, aki az iskolákat vállalja, a jövőt vállalja. Kérte a pedagógusokat, hogy vigyék tanítványaikat az Úr Jézus színe elé. Minden nap, élő hittel.

Az Y és Z generáció című előadásában Lothringer Éva testvér (Szociális Testvérek Társasága) helyzetelemzést tartott, majd a mai fiatalok nevelésének lehetőségeiről szólt. Elmondta: az 1980-as évektől az internet világába született bele az Y és a Z generáció. A korábban született X generáció tagjai sokszor nem értik a fiatalabbakat. Hangsúlyozta, nem szabad eltiltani őket a digitális eszközöktől, amelyek életünk részévé váltak. Lehetőséget kell adni nekik, hogy számítógépes tudásukat kamatoztassák a családban és az iskolában.

Ezt követően Ternyák érsek kitüntetéseket adott át.  

A Pro Magnanimitate Tua (Nagylelkűségedért) díjat vehette át Csuzdi Jánosné, az adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola konyhai dolgozója.

A Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült:  Ilonkáné Baranyi Zsuzsanna, a Jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Iskola igazgató-helyettese,  Szentandrássyné Halász Ágnes az ózdi II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanára és Surányi István, a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskola tanára.

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át: Janicsné Stumpf Tímea a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese, Pethőné Tóth-Fekete Katalin a Szent György Katolikus Általános Iskola tanítónője, Jászalsószentgyörgyről, Szendreyné Miskolczi Mária a Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola tanára és Varsányi Zsolt, a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola tanára.

Homa János