Apcon plakátokkal, felhívásokkal is készültek a Teremtésvédelmi napra

Apcon az Apcáczai Csere János Katolikus Általános Iskola több programot is szervezett a Teremtésvédelmi nap köré. Fehér Lászlóné iskolaigazgató beszámolója:

"A környezettudatosság-környezetvédelem különösen fontos iskolánk életében, a Pedagógiai programunkban is kiemelt szerepet tölt be. Föld napi vetélkedőnket a térségi iskolák körében immár 19. éve rendezzük meg, mindig természeti környezetben. Az országos „Te szedd!” takarítási - szemétszedési mozgalomban is rendszeresen részt veszünk.

Így intézményünk ennek a programnak keretében - mint a többi egyházmegyei katolikus iskola is - takarítási, szemétszedési akciót szervezett a településen.

Plakátokat készítettünk, melyben felhívtuk a település lakosságának figyelmét a teremtett világ értékeinek megőrzésére. Ezeket elhelyeztük a helyi médiában, a közösségi oldalakon, a település több helyszínén és az intézményben.

A környezettudatos életmód hiteles megélése nélkülözhetetlen alapja, és eszköze az eredményes környezeti nevelésnek, ezért a tanórákon beszélgettünk az Isten által teremtett világról, a környezetvédelem hétköznapi megéléséről, melyhez adtunk néhány tanácsot is tanulóink számára.

 

 

A szülők, nagyszülők is kivették részüket, önkéntes munkát vállaltak az iskola udvarának szépítésében. A 3. osztályosok és szüleik felásták, a 2. és az 5. osztályosok pedig szüleikkel közösen virágokkal ültették be a kiskertet.

Sokan virágos növényeket adományoztak, hogy szebbé tegyék a gyerekek környezetét.

 

 

Apc község polgármesterével megbeszéltem a pontos terveket, melyhez ő biztosította a szemét tárolására szolgáló konténert és annak elszállítását a hulladéktárolóba. Az iskolánktól elindulva osztályaink között beosztottuk, hogy a település melyik utcáját ki tisztítja meg. A helyi polgárőrség önkéntesei biztosították a gyerekek biztonságát a takarítási akció közben.

 

 

Iskolánk mindenki számára gumikesztyűt és osztályonként szemetes zsákot vásárolt, az egészségügyi- és balesetvédelmi oktatást a pedagógusok előzetesen megtették. Sajnos ennek ellenére apró baleset történt, de az egyik egészségügyben dolgozó nagymama, aki kísérte a csapatot, szakszerű ellátásban részesítette a „kis hőst”.                

A helyi média is végigkísérte akciónkat, sőt egy-egy riport is készült a tanulókkal a Teremtésvédelmi nap eseményeiről.

A Teremtésvédelmi nap zárásaként az 1-2. osztályos gyerekek közösen elénekelték és eljátszották a hittan órán a teremtésről tanult dalocskát, mely méltó befejezése volt a napnak.

 

 

 

Az akcióról az alábbi elérhetőségeken adtunk tájékoztatást:

                    https://www.youtube.com/watch?v=H4lCdZJg7mA

 

 

Fehér Lászlóné  igazgató"