Egyházi fenntartásban a körömi iskola

 

Újabb iskolával bővült az Egri Főegyházmegye által fenntartott oktatási intézmények sora. A körömi – korábbi IV. Béla – általános iskola, a 2017-es tanévtől Szent II. János Pál pápa néven működik tovább.

"Egy új pedagógiai programban megfogalmaztuk a keresztény szellemiségű nevelés értékeit. A kollégák teljesen nyitottak voltak a változásokra, és meglepő volt a szülők maximális hozzáállása: büszkén elmondhatom, hogy 98 százalék támogatást kaptunk a szülői szavazatok arányában. Ez egy óriási támogatás. Ez azt jelenti, hogy valóban változásra volt, illetve van szükség a településen. Kicsi közösség a miénk, a misszió, a cigánypasztoráció, amit Ferenc atya és Lourduraju atya folytatnak a verbita renden keresztül, borzasztó nagy felelősséggel, áldozatkészséggel jár, és muszáj a családoknak segíteni, megmutatni a helyes utat. Mi ebbe a misszióba szeretnénk bekapcsolódni, és együtt folytatni a munkát az atyákkal" -fogalmazott Torhány Imréné, a Szent II. János Pál pápa Katolikus Általános Iskola igazgatója.

 

 

A fenntartó-váltást és egyben a tanév kezdetét szentmisével ünnepelték meg, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be politikusok, pedagógusok szülők és természetesen a kisdiákok jelenlétében.

Szentbeszéde kezdetén a jó és a rossz megkülönböztetésének fontosságára helyezte a hangsúlyt a főpásztor, aki egyszerű, a gyermekek számára is közérthető, közvetlen stílusban szólt ifjú hallgatóságához:

„A gombából is van jó és rossz. Hát azért én azt javaslom nektek, hogy a bolond gombát ne egyétek meg, mert abból nagyon nagy galiba következik! Az életben számos területen így van, hogy a bolond dolgokat el kell hagyni, és az igazi dolgokat kell művelni. Amikor a katolikus iskola most elindul, mi azt szeretnénk, egyre inkább arra szeretnénk elvezetni benneteket, abban segíteni, hogy meg tudjátok különböztetni ne csak a jó gombát a rossz gombától, hanem az életben is a jó dolgokat a rossz dolgoktól. És ami jó, azt tegyétek, és ami rossz, azt ne tegyétek. Tulajdonképpen ha ez sikerül – megtanulnotok, mi a jó, és mi a rossz – és elhatározzátok, hogy ti a jót akarjátok tenni, akkor számotokra, kedves gyerekek, egy új világ fog beköszönteni. Meg a családok számára is.

 

 

Mindannyian jók és tehetségesek vagytok de fontos mindezen tulajdonságotokat kibontakoztatnotok. Szeretnetek kell a tanulást a munkát és egymást hiszen ez a felemelkedés útja számotokra" – mondta Ternyák érsek hozzátéve, fontos ezek mellett az imádságos élet is, hiszen Isten segítségével tudjátok mindezeket elérni. A főpásztor a beszéde végén mindenkinek köszönetet mondott aki segítette az egyházi iskolává válás folyamatát, kiemelten a verbita rendet, akik az iskola lelki vezetését végzik majd.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta az intézmény lobogóját. Ezt követően az ünneplők átvonultak az iskola épületéhez, melynek falait szintén áldásában részesítette Ternyák Csaba érsek.