Egyházi kezelésbe került a szikszói iskola

Szikszón már a 20. század elején is meghatározó volt az egyházi oktatás. Volt itt református és katolikus iskola is, utóbbi a mai plébánia épületében működött. A 2016/17-es tanévtől az Egri Főegyházmegye fenntartása alatt kezdi meg működését a Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, mely a Szepsi Csombor Márton Gimnázium és Általános Iskolából vált ki. Szarvas István plébános az egyház és az iskola szoros együttműködésére törekszik. 

Mint mondta:  a gyermekek és a pedagógusok életében az egyházi élet ünnepei, hétköznapjai megjelennek ezután, a tanítás előtt pedig az iskolarádión keresztül imádság, napindító gondolat segíti azt, hogy közelebb kerüljenek a tanulók és a tanárok Krisztushoz. Mivel átvett iskoláról van szó, a hittel úgy kell közelíteni hozzájuk, hogy azonosulni tudjanak az egyház tanításával. Az iskola tanévnyitóját a település templomában tartották szeptember 2-án. Köszöntőjében Dr. Ternyák Csaba egri érsek egyebek mellett az iskola névadóját, Szent Márton püspököt állította a diákok elé példaképül, hangsúlyozva ezzel a szociális érzékenységet, a szegények megsegítését.

A főpásztor kiemelte: a gyerekeket is rá kell nevelni arra, hogy képesek legyenek megosztani egymással javaikat, mint azt Szent Márton is tette. Ha a fiatalok rájönnek arra, hogy vannak náluk szegényebbek, az adakozás szellemiségét, példáját gyakorolni tudják, s figyelnek egymásra. Nyitrainé Jurácsik Antónia, a  Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola igazgatója a tanárok, diákok és szülők összefogásáról beszélt, amely nyomán lehetővé vált a fenntartóváltás. Elmondta: sok akadályt kellett legyőzni, de a szándék győzött és egy új szellemiség jelenik meg az intézmény falai között. Céljuk, hogy a diákok felnőttkorukra is megmaradjanak az egyházban. Idén 600 - köztük 39 első osztályos kisdiák – kezdi meg tanulmányait az intézményben.