Emlékezés Fáy Dávid jezsuita hittérítőre

A Borsod megyei kis faluban, Fáj településen született 1721-ben az egyik legismertebb magyar jezsuita misszionárius, Fáy Dávid. Halálának 250. évfordulója alkalmából szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek.

A főpásztor szentbeszédében a nap  evangéliumára, Keresztelő Szent János tanúságtételére utalva elmondta: Fáy Dávid jezsuita missziós munkája is példa számunkra.  A szerzetes Dél-Amerikába ment, hogy hirdesse Isten igéjét, eljuttatva így az evangélium tanítását a távoli földrészre. A kor politika viszonyai úgy alakultak, hogy a jezsuitákat kiűzték a gyarmatokról, s így Fáy Dávid is Portugáliába került, ahol élete végéig ártatlanul börtönben sínylődött. Korunk emberének is küldetése, hogy tanúságot tegyen környezetében, s így szolgálja Istent, vállalva az ezzel járó nehézségeket is.

A szerzetesről minden évben megemlékeznek mennyei születésnapján az egyházközségben. Az 1767. január 12-én, 45 évesen elhunyt Fáy Dávid alakját a templom egyik freskója is őrzi – mondta Szabó László János plébániai kormányzó. A kerek évfordulóra a főpásztort is meghívták, hogy együtt emlékezzenek az e földön született szerzetesre, aki hivatalosan nincs a vértanúk sorában, mégis figyelemreméltó életpéldája, hiszen a hitéért halt meg.

 

Fáy Dávid élete a jezsuiták honlapján: http://jezsuita.hu/nevtar/fay-david/


Zrínyi József SJ 1944-ben megjelent,  Fáy Dávid, egy magyar hithirdető élete című írása  itt olvasható: http://www.katolikus-honlap.hu/0904/fay.htm

Fotók: Kakuk Ferenc