Felújítják a mátrafüredi templomot

Megkezdődtek a Mátrafüredi Keresztelő Szent János templom felújítási munkálatai, amelyre gyűjtést hirdet a Gyöngyösi-Felsővárosi Szent Bertalan Főplébánia.

 Juhász Ferenc plébános elmondta: számításaik szerint 22-25 millió forintba kerül a felújítás. – A mátrafüredi római katolikus egyházközség képviselő testülete és hívei elhatározták, hogy rendbe teszik a templomot építésének 250. évfordulójára – nyilatkozta a plébános. – A vidékfejlesztési keret azonban nem terjedt ki Mátrafüredre, ezért az Egri Főegyházmegyéhez, Gyöngyöshöz, és a mátrafüredi lakosokhoz fordultunk. Juhász Ferenc hozzátette: az érsekségtől megkapták a költségek felét, Gyöngyöstől a negyedét, a másik negyedet pedig Mátrafüred lakosaitól remélik, akiktől a gyűjtést csak akkor kezdhetik meg, ha a munkálatok elkezdődtek.

– Mivel a templom műemlék, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozata alapján kezdhettük meg a felújítást, amelyet a Grafit37 tervezőiroda tervei alapján engedélyeztek. Amikor felállványoztuk az épületet látszott: a toronysisak kőlapokból áll, s a korábbi javítások nem mindig voltak szakszerűek. A kövek helyébe újakat kell faragtatni, de a farkasmályi kőbánya, ahonnan azok származnak már bezárt. Most keressük a terület tulajdonosát, hogy engedjen minket hozzájutni néhány tömbhöz. A plébános érdeklődésünkre elmondta: Tóth Gyula vállalkozó végzi a kivitelezői munkát, amely során minden szertartás zavartalanul folyik a templomon belül.

 

forrás: heol.hu