Káplántalálkozó

Augusztus második felében ismét találkoztunk mi, az Egri Főegyházmegye káplánjai. Két napot töltöttünk el főpásztorunkkal és egymással Füzéren, ahol a plébános és a település hívei nagy szeretettel fogadtak minket. A találkozó célja elsősorban nem a képzés volt, hanem a kötetlen, baráti találkozás és együttlét.

Augusztus 22-én, hétfőn érkeztünk a füzéri plébániára, majd közös ebéddel vette kezdetét a program. Ebéd után a település vezetői röviden ismertették a településen folyó fejlesztéseket és beruházásokat, különösen is azokat a projekteket, amikkel később plébánosként is találkozhatunk egy-egy egyházközségben. A délután a füzéri vár megtekintésével folytatódott. Részletes és érdekes idegenvezetéssel bejártuk a felújított várat, megismerhettük történetét, az egymást váltó korok és nemesi családok életét, munkásságát. A vár legszebb és szívünkhöz legközelebb álló része a szépen felújított kápolna, ahol közös imával fejeztük be a látogatást.

Délután Érsek atyával közösen mutattuk be a szentmisét, majd a vacsora után a plébánián kötetlen beszélgetés következett, ahol volt lehetőségünk megosztani egymással örömeinket, kérdéseinket, tapasztalatainkat, megvitatni egy-egy fontos lelkipásztori kérdést, amivel a kápláni szolgálat évei alatt találkozunk.

Augusztus 23-án délelőtt rövid látogatást tettünk Füzérradványban, ahol megnéztük a Károlyi-kastélyt. A találkozó Sárospatakon ért véget, ahol ünnepi szentmisén vettünk részt. Ebben a szentmisében tettek ígéretet a Szent Erzsébet Apostoli Közösség új tagjai, majd Érsek atya megáldotta a kolostorhoz tartozó Boldog Mária Lujza nevét viselő házat. A közös ebéd után mindannyian haza indultunk plébániáinkra, hogy újult lendülettel folytassuk szolgálatunkat. Hálásak vagyunk Istennek ezért a találkozásért, a közös imákért és a vidám percekért.

Bakos Tamás

káplán