Kazincbarcika - A Cigányság Világnapja

A Cigányság Világnapja, március 19. alkalmából a Don Bosco Szakközépiskolába meghívták Farkas Istvánt, a Kazincbarcikai Roma Önkormányzat vezetőjét, aki tartalmas előadásában azt fejtette ki a diákoknak, milyen fontos a romák kiemelkedésének szempontjából az iskola és az oktatás.

A Cigányság Világnapja egy tavaszköszöntő ünnephez kötődik, annak idején ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorolni. A hivatalos ünnepet, a romák világnapját április 8-án tartják. A Cigányság Világnapja alkalmából iskolánkba, a Don Bosco Szakközépiskolába meghívtuk Farkas Istvánt, a Kazincbarcikai Roma Önkormányzat vezetőjét, aki tartalmas előadást tartott diákjainknak arról, hogy milyen fontos a romák kiemelkedésének szempontjából az iskola és az oktatás, amely a kulcsa a szegénységből való kiemelkedésnek, társadalmi helyzetük javításának.

A kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola egy minden szempontból korszerű oktatási központ, a rend példaértékű missziós projektje, melynek keretében szalézi közösség is működik. Az intézményben kiváló eredményeket érnek el nemcsak a cigányok, hanem általában a hátrányos helyzetű, problémás, az iskolarendszerből kiszorult fiatalok oktatásában, de egyben a nevelésükben és evangelizálásukban is. A szaléziak – hűen Don Bosco gyakorlatához – nem csupán segítséget, hanem tanulási lehetőséget kínálnak fel a fiataloknak: kilenc szakmából választhatnak, és érettségi vizsgát is tehetnek itt egy körültekintően kidolgozott terv szerint, amely megszólítja és bevonja őket, hogy aktív részesei legyenek saját emberi, társadalmi és keresztény fejlődésüknek.

 forrás: Magyar Kurír, szaleziak.hu