Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2017 januári száma

A tartalomból:

Ötszáz éve - A protestáns világ 2017-ben emlékezik a reformáció kezdetének 500. évfordulójára. 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 pontból álló tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek eredménye lett a nyugati egyházszakadás. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy 2016. október 31-én, a svédországi Lundban Ferenc pápa jelenlétében kezdődött meg ez a sajátos jubileumi esztendő. Azért itt, mert e városban alakult meg 1947-ben a Lutheránus Világszövetség, melynek központja ma Genfben található. Az újságírók úgy beszéltek erről az eseményről, mint Ferenc pápa „újabb forradalmáról”. A katolikusok közül is sokan meglepődtek, mert az elmúlt évszázadokban még soha nem fordult elő, hogy a pápa együtt „ünnepelte” volna a reformáció évfordulóját protestáns egyházi vezetőkkel. A Szentatya, egy olasz katolikus újságnak (Avvenire, 2016. november 18.) adott interjújában rögtön válaszolt is a meglepő látogatással kapcsolatos megjegyzésekre. Rámutatott a találkozó igazi okára és magyarázatára, vagyis a II. Vatikáni Zsinatra utalt, amelynek egyik fontos célja volt a Krisztusban hívők egységének a megvalósítása. Ő folytatni kívánja elődeinek, II. János Pálnak és XVI. Benedek pápának a művét, akik kinyilvánították, hogy a katolikus egyház végérvényesen elkötelezte magát az ökumené ügye mellett.

Az Irgalmasság éve és a Katolikus Karitász - A Katolikus Karitász megalapításának nyolcvanötödik, újjászervezésének huszonötödik évfordulóját ünnepeltük tavaly, melynek során találkozót is rendezett az Egri Főegyházmegyei Karitász májusban, az egri bazilikában. Az ünnepi eseményen is megfogalmazták, hogy az Egri Főegyházmegyei Karitász példamutató munkát végez. Árvai Ferenc atyát, egyházmegyei karitász-igazgatót arra kértük, hogy összegezze a karitász elmúlt évi munkáját.

Elmondta, hogy az Egri Főegyházmegyében 68 plébániai karitászcsoportban 810 önkéntes segíti munkájukat. A főegyházmegye jóvoltából eddig 30 millió Ft értékben segítették a családokat a krízissegély program keretében gyógyszerrel, élelmiszerrel, rezsitámogatással. A családokat kétezer élelmiszercsomaggal támogatták. Több mint húsz tonna élelmiszert - pékárut, zöldséget, gyümölcsöt - kaptak eddig az egri TESCO jóvoltából, amit naponta osztottak szét a karitász csoportok. Az egri karitász-konyhán naponta ötven rászoruló kapott meleg ebédet. Kilencszáz családot pedig vetőmaggal támogattak.

Ötszáz diák jutott el idén nyáron Egerbe, a karitász által szervezett táborba, 40 gyermek pedig Erzsébet táborba a Balatonhoz. Ezek mind olyan gyerekek, akiknek enélkül nem lett volna esélyük az üdülésre. Egymillió-nyolcszázhetvenötezer forinttal támogatták a gyermekek tanévkezdését, amelyből tanszereket és ruhát lehetett vásárolni. 

„Szeretetet az éteren keresztül is lehet sugározni” - Több mint 16 évvel ezelőtt szólalt meg először a ma Szent István Rádió néven ismert rádió, 5 évvel ezelőtt pedig elindult a Szent István Televízió. Ennek kapcsán beszélgettünk Bérczessy Andrással, a médiumok igazgató-főszerkesztőjével, aki elmondta: hogy a hangvétel, a témák választása egyedivé teszi a rádiót, így tudják elérni azt, hogy a nagyszámú vallásos hallgató mellett sokan követik nyomon adásukat olyanok is, akik nem kötődnek az egyházhoz, vagy esetleg útjukat keresik. A televízió pedig annyiban különleges, hogy - bár televíziónak nevezzük – egyéni módon van jelen a felületeken. Az interneten elérhetőek az anyagok (www.szentistvantv.hu), s a gyarapodó számú partnereknek köszönhetően hagyományos módon is megjelennek a műsorok. Rendszeres beszállítói számos helyi televíziónak és saját sávjuk van a PAX TV és a Líceum Televízió adásában.

A teremtett világ csodáira oktat - A 2016/17-es tanévnyitó ünnepségen a Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült Ilonkáné Baranyi Zsuzsanna, a Jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium igazgató-helyettese. A díjat Ternyák Csaba érsektől vehette át az egri bazilikában. A kitüntetett munkáját igényesség, felkészültség, lelkiismeretesség, kreativitás, gyermekszeretet, kollegialitás jellemzi. Földrajztanítás közben hazaszeretetre és a teremtett világ csodáinak felfedezésére ösztönzi tanítványait. A tanulókat egészséges életmódra neveli, országjárásokra vezeti, sportversenyek országos döntőjébe juttatja. A kitüntetett egyebek között azt is elmondta: „Fontosnak tartom, hogy tanítványaim szűkebb környezetünket, hazánkat és a környező országok egyházi, történelmi értékeit, természeti szépségeit megismerjék. Így diákjaimmal eljutottunk hazánk páratlan szépségű tájaira, valamint Erdélybe, Felvidékre, Padovába, Assisibe, Rómába.”