Őszi mise a Limpiási keresztnél

 

 

"A Bükk hegység gyöngyszeme Lillafüreden a Palotaszálló. Innen egy rövid séta után érkezünk el ahhoz a szabadtéri oltárhoz, ahol a nemrégiben felújított feszület magasodik a kis tisztás fölött. A kereszt és a tábori oltár az 1920-as években épült, itt ért véget a mai napig is így emlegetett Mária sétány. A feszület hű másolata a Spanyolországban lévő Limpiás településen található keresztnek.

 

 

Az eredeti kegyhelyen Lurdes-hoz hasonlóan gyógyulások és különféle csodák történtek. Az 1930-as években a Bükk hegység Limpiási keresztjénél tavasztól őszig az év minden vasárnapján tartottak szentmiséket. Sajnos ez a szép hagyomány hosszú időre megszakadt. A húsvétot követő első vasárnap az Isteni Irgalmasság vasárnapja, melynek megünneplését 2000-ben II. Szent János Pál pápa rendelte el. Mindnyájunk számára örvendetes dolog, hogy ebből az alkalomból 2005. április 2.-án, az Irgalmasság vasárnapját kővető első hétvégén, hosszú idő után először Kalna Zsolt atya, a minorita rend tartományfőnöke, a miskolci Nagyboldogasszony templom plébánosa mutatott be itt szentmisét.

 

 

Ezzel újra indult a régi hagyomány, és a hívek nagy örömmel vesznek részt az erdei szentmiséken, melyet évente két alkalommal, az Isteni Irgalmasság vasárnapját követő első hétvégén, valamint október hónapban a Magyarok Nagyasszonya ünnepén mutat be Zsolt atya. Az idén október 7. délutánján ismét összegyűltek a hívek a Limpiási keresztnél, ahol őszi hangulatú, bensőséges szentmisén vehettek részt Zsolt atya vezetésével. Az esemény végeztével a jelenlévők kedves gesztusként, imádságos áldással köszöntötték az Atyát születésnapja alkalmából."

 

Kép és szöveg:   Fojtán László