Tanévnyitó a szemináriumban

Szeptember 10-én tartották az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet Veni Sanctéját.  Idén 13 első éves kispap állt a rektor elé, és tett ünnepélyes fogadalmat, hogy az Egri Hittudományi Főiskola hallgatójához méltón él és készül a papi hivatásra.

A szeminárium kápolnájában tartott ünnepi megnyitón az intézmény elöljárói, tanárai és növendékei mellett Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora és az egri Redemptoris Mater Szeminárium elöljárói és hallgatói vettek részt.

Homíliájában Ficzek László általános helynök az idei tanév mottójáról, a hit, hűség és hivatás jelentőségéről beszélt a papnövendékeknek. Elmondta: a hivatásba felkészülni emberileg lehetetlen, de meg kell tennünk mindent, ami részünkről értelmünkkel, imaéletünkkel, odaadásunkkal lehetséges, de mindig meg kell hagyni azt, hogy lesz valaki, aki meghívott engem és majd segít, hogy tudjam teljesíteni a feladatokat. A jelenlévők a Szentlélek segítségét kérték mindehhez.

Az ünnepség ezt követően az Aloyzianumban folytatódott, ahol Dr. Dolhai Lajos rektor megnyitotta a tanévet. Ünnepi beszédében A rektor arra kérte a kispapokat, hogy készüljenek fel  lelkiekben, teológiai tudásban és gyakorlati készségekben arra, hogy eredményesen lássák majd el hivatásukat a hívek között. A rektor elmondta: ötféle képzés a feladata a főiskolának, a papnövendékek mellett a hittanárok nappali és levelezős képzése és a mesterszakos hallgatók képzése, továbbá a két féléves katolikus hit- és erkölcsoktató szakirányú képzés is jelen van. Az elmúlt évben ez utóbbi nagyon sikeres volt, idén is szép számmal, 35-en jelentkeztek erre.

Ebben a tanévben világi lelkipásztori kisegítőket is képeznek majd. Az elmúlt tanévben 3, idén viszont 13 első éves kispap állt a rektor elé, és tett ünnepélyes fogadalmat, hogy az Egri Hittudományi Főiskola hallgatójához méltón él és készül a papi hivatásra.

Vannak, akik már a középiskola elvégzése után jelentkeznek a szemináriumba, de az is előfordul, hogy valakinek néhány évvel később ébred fel a hivatástudata. Bíró István azt mondta: meg kellett vívnia a csatákat magával és szüleivel is. Azt várja a szemináriumtól, hogy Isten jó eszközévé váljon, mint pap és szolgálni tudjon.

Az ünnepség végén elhangzott, hogy a köztársasági ösztöndíjat erre a tanévre Maksó Péter diakónus nyerte el, aki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adományozó levelét vette át a rektortól.