Teremtésvédelmi nap - Hernádkak

Ternyák Csaba egri érsek Egyházmegyei Teremtésvédelmi Nappá nyilvánította március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét.

Hernádkak településen a Mátyás Király Katolikus Általános Iskola tevékenyen részt vett az eseményen. Az alábbiakban Tóthné Zsoldos Éva igazgatóhelyettes beszámolója olvasható:

 

"Ternyák Csaba Érsek Úr kezdeményezésére Hernádkakban, a Mátyás Király Katolikus Általános Iskola diákjai, tanárai és dolgozói 2017.március 24-én arra vállalkoztak, hogy összeszedik a szemetet a település azon szegregált részén, ahol a tanítványok többsége lakik. A munkában nem voltak egyedül, mert segítségül hívták az Önkormányzat dolgozóit és a szülőket, így közel 100 ember indult útnak, hogy az Egyházmegyei Teremtésvédelmi Naphoz kapcsolódóan munkájával hozzájáruljon az Isten által teremtett világ védelméhez.

Már hagyomány iskolánkban, hogy ősszel a Környezetvédelmi hetünk, tavasszal pedig a Hernád-parti tarka-barka. Jó gyakorlatunk keretében egy-egy napot környezetünk tisztábbá tételére szánunk, melyek többnyire az iskolánk és annak környékét érintik.

 

 

Ez alkalommal azonban Ferenc pápa és Érsek atya hívó szavát meghallva nagyobbat gondoltunk: bevonjuk a szülőket is!

Hisszük és valljuk, hogy a példaadás, a példamutatás a nevelés elsődleges eszköze. S nagyon jól tudjuk, hogy nemcsak mi, felnőttek neveljük gyermekeinket az eléjük állított mintával, hanem gyermekeink is nevelhetnek bennünket. Például azzal, amikor arról mesélnek otthon, hogy miről tanultak hittan órán az atyával, máskor azzal, hogy arra kérnek bennünket, hogy a misére kísérjük el őket, s azzal is, hogy együtt takarítjuk ki a lakókörnyezetünket.

Iskolánk tanulóinak szüleivel napi kapcsolatban vagyunk, hiszen nemcsak akkor keresnek meg bennünket, ha gyermekükkel valamilyen probléma vagy kérés merül fel, hanem hétköznapi ügyes bajos dolgaikkal is: amikor a segítségünket kérik egy-egy hivatalos irat kitöltésében, vagy egyszerűen csak a gondjukat szeretnék megosztani velünk, mert jó elmondani valakinek. Ennek a napi kapcsolatnak, s az Önkormányzat és Polgármester Úr támogatásának köszönhetően nem volt nehéz közös munkára hívni a gyerekeket és családjaikat. Jó volt látni a generációkat együtt, ahol a dédunoka, unoka, gyermek és nagymama együtt szorgoskodik a szebb és tisztább környezetért.

 

 

A jó hangulatban végzett munka után a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Szülői Munkaközösség megvendégelte a takarításban résztvevő gyerekeket és szülőket. A szabadban elfogyasztott zsíroskenyér, tea és egy kis közös játék után mindenki azzal a jóleső érzéssel ment haza, hogy tett ma valami jót e napon, azért a helyért ahol él.

 

 

Hernádkak, 2017. március 27.

 

Tóthné Zsoldos Éva

igazgató-helyettes"

 

Mentés