Zarándoklat a szomolyai búcsúra

Szeptember  4-én Egerből elindult egy kis csapat Szomolyára a Mária úton Bárdos István vezetésével. A bükkaljai faluban magyaros fogadtatás várt minket. A templom előtt találkoztunk a Bogácsról érkező csapattal, együtt mentünk be a hívekkel megtelt templomba. Letérdelve, az Isten hazánkért térdelünk elődbe kezdetű énekkel köszöntünk be.

Kisboldogasszony napja szüreti ünnep is Szomolyán, s így a szőlőkoszorú megszentelése is hagyomány a búcsúi szentmisén. Hanák József esperes úr homíliájában megemlékezett Teréz anya boldoggá avatásáról is.

A helyi szerzők (vers - Lukács Ernő, zene -  Vincze László) éneke gazdagította a búcsúi szentmisét, mely a templom körüli körmenettel zárult. Himnuszaink eléneklése után a szomolyaiaké következett, szövegét Guczi Petronella írta, zenéjét Vincze László kántor szerezte.

Ezután kezdődött a szintén hagyományos szüreti ünnepség a polgármesternek és a hegyközség elnökének köszöntőjével, az asszonykórus dalaival, az előadók gitáros-verses műsorával, szőlőkóstolóval. A szabadban megterített asztalnál látta vendégül a falu a vendégeket, köztük a zarándokokat is.                                         

 

 

Fodorné Hámori Ágnes