10 éve énekel az Egri Érseki Fiúkórus - dalra fakadt a főpásztor is

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli idén az Egri Érseki Fiúkórus, ebből az alkalomból adtak jubileumi koncertet az egri Líceum kápolnájában, 2021. augusztus 17-én. A telt ház előtt zajló eseményen megjelent a kórusalapító egri főpásztor, Ternyák Csaba is.

10 évvel ezelőtt egy kis csapat kezdte meg a munkát, most egy igazi közösség dolgozik együtt, ez a legfontosabb, mert különleges erő köti össze a fiatalokat, s ez egyedülálló a művészet világában – mondta el Schmiedmeiszter Szilvia kórusvezető.

Hozzátette: a karantén időszak és az online foglalkozások után kihívás volt újra igazi csapattá kovácsolni a közösséget, ám az idei nyár közös zenei tábora és a kemény próbák meghozták az eredményt, hiszen a kórus ma már mind emberileg, mind pedig lelkileg jó formában van.

A koncert repertoárjában régebbi és újabb énekek egyaránt felcsendültek, Hegyesi Hudik Margit énekművész, Hibay Éva fuvolaművész valamint Bajzáth Linda zongoraművész közreműködésével.

A zene az kell, hiszen szebbé, gazdagabbá teszi életünket – monda köszöntőjében Ternyák Csaba érsek, aki elismerését és köszönetét fejezte ki az elmúlt tíz év munkájáért mind a kórusvezető Schmiedmeiszter Szilviának, mind pedig az ifjú dalnokoknak, valamint minden közreműködőnek.

A főpásztor rámutatott: 10 év során nagyon sok szép dalt megtanultak a fiatalok és lelkük is szebbé vált a dalok által, s ez által a mi lelkünk is gazdagodott. Mindannyiunk örömére és saját örömükre énekelnek.

A főpásztor ezután elismerő okleveket adott át a tagok számára. Közülük három alapító, Pro Magnanimitate Tua emlékéremben is részesült, a kórusvezető Scmiedmeiszter Szilvia pedig az Egri Főegyházmegye 285-ös számú ezüstérmét vehette át Ternyák érsektől.

Ezután a szülők nevében Varhola Regina fejezte ki elismerését és köszönetét mindenkinek aki a kórus alapításában valamint az elmúlt tíz év munkájában és sikerében valamilyen részt vállalt.

Az egri főpásztor sem maradt ajándék nélkül, a kórus Popovits Zoltán szobrászművész Alfa és Ómega című alkotásával hálálta meg az elmúlt tíz év támogatását.

A koncert záró akkordjaként felcsendült Magda Dávid zeneszerző, kifejezetten az Egri Érseki Fiúkórus számára írt Cantemus című műve, amelyet a fiúk, rendhagyó módon kibővült létszámmal, Ternyák Csaba érsek közreműködésével énekeltek el, a közönség nagy örömére.

 

Federics Róbert