100 év kegyelmeiért adtak hálát

100 éves az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium. A kerek évfordulót a minorita templomban szentmisével, a Hotel Egerben gálaműsorral ünnepelték.

Rozmán Éva, az intézmény igazgatója a szentmise előtt mondott köszöntőjében úgy fogalmazott: közösen kell hálát adni az elmúlt 100 évért, a kapott kegyelmekért.

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra utalva azt mondta: az Eucharisztiában mindig hálát adunk, így most a Szmrecsányi Lajos érsek alapította iskoláért tesszük. Az intézmény azóta is erőben tartja, neveli, szolgálja azokat a fiatalokat, akiket szüleik az iskolára bíznak. A múlt nemcsak kötelez, hanem egyúttal a jövőt is kijelöli. Óriás Nándorról, az első igazgatóról utódja, Angyal János fogalmazta  meg a következőket „legnagyobb teljesítménye az egészséges közszellem, amit az iskolában a tanárok és diákok körében terjesztett.”  Tulajdonképpen ez a feladata ma is az Andrássynak.

Egy ferences templomban vagyunk Szent Ferenc ünnepén, akit az életszentség óriásának nevezett XVI. Benedek pápa. Ő a mai fiatalok számára is példa lehet, a maga lázadásával, ahogy egy gazdag kereskedő fiaként a Szentírást követve szétosztotta javait és a szegényeknek szentelte életét. Nem azt üzeni az ő személye, hogy a gazdagság rossz és a szegénység jó, azt mutatja, hogy összetartozunk és közösen jó célokat kell szolgálnunk. Csak a többi emberrel együtt lehet a boldogságot megtalálni, ha tudatosan válunk hasznossá, egymást szolgálva. A mai evangéliumban az irgalmas szamaritánus története tárul elénk, ebben a tanításban Jézus megfordítja a látásmódunkat: nem az a fontos, hogy nekem ki a felebarátom, hanem az, hogy én kinek vagyok a felebarátja, hol tudok segíteni. Ki kell lépni önmagunkból és a másik embert kell középpontba állítani – hangsúlyozta Ternyák érsek.

A szentmise után az Andrássy diákjai élőképen jelenítették meg az iskola címerét és az iskola száz tagú kórusa énekelt a Dobó téren.

Az intézmény zászlóját vivő diákok vezetésével a következő ünnepi helyszínre, a Hotel Eger konferenciatermébe vonultak a vendégek, ahol gálaműsort adta, melyen az iskola alkotó közösségei mutatták meg tehetségüket.

Az eseményen Rozmán Éva igazgató a jeles elődök munkáját méltatta, s felidézte az intézmény történetének fontos pontjait. Mint mondta: 2011-ben, a 90. évforduló után keresték fel Habis László polgármesterrel Ternyák Csaba egri érseket, s kezdeményezték, hogy az intézmény újra a főegyházmegye fenntartásába kerüljünk, s a következő évben ez meg is történt.

Czibere Zsolt, iskolalelkész úgy fogalmazott: az Andrássy az "értetek és sokakért" iskolája, a közösség iskolája. Az ünnepségen köszöntötték a kiemelkedő teljesítmény elérő diákokat és tanárokat, átadták az „Év tanára” és az „Év diákja” díjakat, valamint az Óriás Nándor emlékérmet.

 Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert