100. Szív búcsú Mezőkövesden

Századik alkalommal tartottak Jézus Szíve búcsút június utolsó hétvégéjén Mezőkövesden, három napos programsorozat keretében. A vasárnap rendezett búcsúi nagymise és körmenet főcelebránsa P. Vízi Elemér jezsuita provinciális volt.

1923-ban tartották az első búcsút a matyóföld szívében, a jezsuita rend megtelepedésével kezdődött ez a hagyomány. A centenáriumra hónapok óta készültek, első szombatokon egy-egy jezsuita szerzetes tartott előadást a templomban.

szív búcsú nép

A 2022. június 26-án tartott búcsúi szentmisén a Jézus Szíve Plébániatemplom világi képviselőtestületének elnöke köszöntötte az egyházi és világi elöljárókat, a zarándokokat, köztük az Ajakról érkezetteket, akik hosszú ideje minden alkalommal eljönnek a búcsúra. Az ősök a legkeményebb időkben is ragaszkodtak Jézus Szívének tiszteletéhez.

szív búcsú szónok

Vízi Elemér úgy fogalmazott: az évforduló ösztönzés lehet arra, hogy megújítsuk életünket, Jézus szeretetében, áldozatában. A búcsú megerősítette a hitet, a hívek reményét és elköteleződését az évek során.

Szentbeszédében rámutatott: Isten irántunk való szeretete életünk egyik fő alapvetése, s további kérdések születnek bennünk: ki az Isten, kik vagyunk mi, embere? Jézus szívének ünnepe kulcsot ad ehhez, ezt az ünnepet nevezhetnénk Isten szeretete ünnepének. Ennek a szeretetnek a gazdagsága tükröződik az emberekben, a hagyományokban, abban, hogy részt veszünk ezen a búcsún.

szív búcsú totál

Isten nemcsak azért lett emberré, hogy megváltson, hanem azért is, hogy hasonlóvá legyen ahhoz, akit szeret, feltétel nélkül. A szeretet egy irányadó pont számunkra, mert, ha eszerint élünk, összhangban vagyunk az egész világmindenséget mozgató Istennel.

Jézus szívének tisztelete azt mutatja, hogy a szeretet nemcsak az örömről szól, hanem szólhat a fájdalomról is. A szerető ember figyelme nyitott a világra, látja a küzdelmeket, a szenvedőket, de nem veszíti el reményét, mert ismeri Jézust. Isten senkiről nem mond le, Jó Pásztorként megkeresi az elveszettet, ez is mutatja szeretete természetét.

Ha kezünket széttárjuk, a középpontban a szív van, a szív szerkezetében a két kamra és két pitvar által is egy kereszt jelenik meg: a szeretet és a kereszt összetartozik.

Vízi Elemér elmondta még: azt a Krisztust ünnepeljük, aki eljött közénk, aki jelen van köztük az Eucharisztiában és aki vonz bennünket Isten országa felé.

szív búcsú TörökL

Török László a szentmise végén köszönetét fejezte ki a jezsuita rendnek, hogy felkarolták a jubileum ügyét. Az évforduló gyümölcse az a kiállítás is, amely a kis templomban az elmúlt száz évet foglalja össze.

A jubileumi búcsú körmenettel zárult.

 

A Szent István Televízió a 100.  Szív búcsú kapcsán kisfilmet készített, mely itt érhető el:

https://youtu.be/lyXXUI5YhUU

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert, Vozáry Róbert