30 éves a miskolci Fráter

Immár 30 esztendeje annak, hogy 1992. szeptember 1-jén három első osztállyal megnyitotta kapuit Miskolcon a Fráter György Katolikus Gimnázium a Szatmári Irgalmas Nővérek épületében és szárnyai alatt. A 30 éves jubileumot szentmisével és gálaműsorral ünnepelték az intézmény pedagógusai és diákjai május 27-én.

01

A szentmisét bemutató Ternyák Csaba egri érsek prédikációjában felidézte az iskolaalapítás körülményeit. Mint mondta, az elmúlt 30 évben nemcsak a fráteres közösség, hanem azóta több oktatási intézmény jött létre a városban.

06

Ezekben az intézményekben is és a templomokban is ott vannak azok a hívek, akik számára fontos Jézus Krisztus tanítása, akik számára a kereszténység nemcsak egyfajta kulturális önazonosságot jelent, hanem ennél sokkal többet. „A kereszténység számunkra azt jelenti, hogy Jézus Krisztus a mi ideálunk.

05

Ennek a tanévnek az a mottója, hogy Péter szemével nézni Jézusra. Ez azt jelenti számunkra, hogy felfedezzük benne, hogy ő nemcsak egy népvezér, nemcsak egy mozgalom elindítója, nem egy vallásalapító, hanem ő a mi személyes megváltónk, a mi életünkre az igazi megoldás.”- mondta Ternyák érsek. Homíliája végén arra buzdította a diákokat, hogy a nyári szünetben se távolodjanak el a templomi közösségtől és Jézustól, mindig legyen idejük imádságra, Jézussal való párbeszédre.

09

Az ünnepség a Művészetek Házában köszöntőkkel folytatódott. Molnár Tünde, a gimnázium igazgatónője hangsúlyozta, hogy az iskolának múltja, jelene és jövője is a pedagógusokra bízott tanulónkban rejlik. „A múlt felidézése fontos, mert a hagyományokra építünk, abból táplálkozunk. Elődeinktől kapott örökségünket féltve őrizzük, a jövőben is vigyázzuk iskolánk hírnevét, eredményességét, belső kohézióját, stabilitását.

08

A harminc év már egy olyan időszak, amely rengeteg emléket és élményt ölel fel, számtalan esemény, mérföldkő változás jellemzi az elmúlt évtizedeket. A változás jó és fontos addig, amíg az értékek ugyanazok maradnak. Gimnáziumunk a mai rohanó világban is a keresztény értékekre épít, ami mellett biztonságos, családi közeget, ezek mellett széles tudást ad a tanulóinak és mindezt úgy tesszük, hogy közben megfelelünk a modern kor kihívásainak. Folyamatos megújulásra, fejlődésre van szükségünk intézményünknek is, és ezt nem kerülhetjük el.

A mi feladatunk, hogy a jövő generációját neveljük, olyan diákokat bocsássunk 12. év végén az útjukra, akik a sikereik, hivatásuk által a jövőbe néznek és a jövőt építik. Úgy gondolom, hogy a diákságban táplált hit, tudás, bizalom és szeretet meghozza munkánk eredményét.” – zárta köszöntő szavait az intézményvezető.

10

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke, aki 10 évig igazgatóként koordinálta a gimnázium életét, köszöntőjében felidézte azokat a mozzanatokat, amelyek a fráteres diákokat összekötik. Köszönetet mondott a Szatmári Irgalmas Nővéreknek valamint Mariscsák István iskolaalapító-igazgatónak a kezdeti lépések segítéséért, a biztos alapok letételéért. „A Fráter György Katolikus Gimnázium páratlan lehetősége az, hogy a szülők bizalmából 10 és 18 év között kísérhetik a fiatalokat a legizgalmasabb időszakban. Akkor, amikor még talán szaladgáló, szertelen gyerekkorban megérkezőkből egyre inkább az élet felé néző, önmagukon elgondolkodó, küldetésüket, hivatásukat kereső fiatalok kerülnek ki ebből az iskolából. És ebben kísérőnek lenni, ebben szolgálatot tenni a legnemesebb feladatok közé tartozik. Hiszen mi szebb dolog van a világon, mint az, hogy amit az ember megélt, amit őszintének érez, ami hiteles, ami sugárzik belőle, azt megpróbálja továbbadni, nem ráerőltetve, csak felkínálva, segítve őket azon az ösvényen, ami a sajátjuk és amit más nem járhat be rajtuk kívül. A Fráter György Katolikus Gimnázium kezdettől fogva ezt a küldetést teljesíti.” – mondta az EKIF elnöke.

11

A köszöntők sorát Dr. Juhász Hajnalka KDNP alelnök beszéde zárta, aki egykori fráteres diákként tiszteletét és köszönetét fejezte ki azon papok és pedagógusok felé, akik a 30 év során részt vettek az intézmény ódon falainak felvirágoztatásában. Felidézte saját diákéveinek élményeit, emléket, amelyek – mint fogalmazott – mély alapot adtak számára és egész életében elkísérik. Rámutatott, hogy a történelmi egyházak, az egyházi iskolák szerepe a keresztény Magyarország megőrzése érdekében nélkülözhetetlen. „Nehéz időket élünk és nehéz idők jönnek, hiszen a szomszédunkban, Ukrajnában háború zajlik, amelyek következményeként becslések szerint 3000 feletti a civil áldozatok száma, amelyből 150 gyermek. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében. Kalkuttai Szent Teréz anya mondta: A béke egy mosollyal kezdődik. Maradj ott, ahol vagy, találd meg a saját Kalkuttádat. Találd meg a beteget, a szenvedőt, a magányost éppen ott, ahol vagy, a saját házadban, a saját családodban, otthonodban és az iskolákban. Ha alaposan körülnézel, a világon mindenhol találsz egy kalkuttát.” – zárta köszöntőjét.

12

Az ünnepség a diákok színes műsorával vált még emlékezetesebbé.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert