"a hívő ember leghűségesebb barátja Jézus Krisztus" - tanévnyitó Makláron

1986-ban nyitotta meg kapuit, 2021-ben a szülők és a pedagógusok közös döntése nyomán a Don Bosco Nővérek Nevelési-Oktatási Intézményfenntartó szárnyai alá került a Maklári Szent István Általános Iskola. Ezzel már négy intézmény tartozik az alapításának 150. évfordulóját ünneplő Segítő Szűz Mária Leányai Szerzetesközösséghez, hiszen a maklári mellett Mogyoródon, Budapesten és Tordason is működik ilyen.

0b6c2ca217454476aadb4acd77681e24

Hosszú idő után újra két első osztályt tudott indítani az intézmény, így ebben a tanévben összesen 213 kisdiák veszi birtokba a tantermeket.

Az augusztus 31-én megtartott tanévnyitó ünnepség szentmisével kezdődött a Szentháromság Templomban.

MAklár érsek

Prédikációjában a szentmisét bemutató Ternyák Csaba egri érsek a barátság jelentőségéről beszélt a megjelenteknek. Rámutatott, hogy a hívő ember leghűségesebb barátja Jézus Krisztus, aki szeretetének kifejezéseként az életét adta értünk. A szentmise arra emlékeztet minket, hogy Jézus feláldozta magát értünk, ám velünk maradt a kenyér és a bor színe alatt. A diákokat arra biztatta, hogy ne csak a természettudományok, sport vagy a művészetek iránt legyen bennük kíváncsiság, hanem ismerjék meg Jézust és a nővérek segítségével tapasztalják meg az ő végtelen szeretetét.

A szentmisét követő tanévnyitó ünnepségen Costabile Carolina nővér amellett, hogy háláját fejezte ki a szülők bizalmáért, hogy gyermekeiket a nővérekre bízták, beszélt arról a kihívásról is, amit a katolikus iskolában végzett oktatói, nevelői munka jelent.

Köszöntőjében Egyházy Kata nővér a múlandó kincsek – tudás, siker, elismerés, gazdagság - gyűjtését szembeállította a nővérek számára egyetlen maradandóval, Istennel. A legfőbb kincset, Isten szeretetét szeretnék megmutatni oktató-nevelő munkájuk során is. Pedagógus kollégáit arra kérte, hogy áldozatos munkájukkal, elhivatottságukkal, szeretetteljes jelenlétükkel és szakmai felkészültségükkel legyenek iránymutató példaképek a diákok számára.

Maklár Rétvári

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár beszélt az elmúlt évek egész társadalmat érintő nehézségeiről, a járványról, háborúról és annak következményeiről. A nehézségek közepette talán újra középpontba kerül az Isten. „Hiszünk abban, hogy az iskola egyáltalán nem csak egy száraz tudás- és ismeretátadási hely, hanem egy közösség, ami nevel. Az iskolának nemcsak modern módon kell a tananyagot átadni a fiatal generáció számára, hanem hazaszeretetre is nevelni kell. Ha ez nincs meg, akkor a diplomás fiatal valószínűleg nem azt a közösséget szolgálja majd, akitől a tudást kapta, hanem másik országba, másik kontinensre viszi a tudását.” Egy katolikus iskolában ennél többet is adnak. Az emberi jóságra, az emberi nagyságra, a szorgalomra, az igazmondásra, a becsületességre, a másik ember segítésére igyekeznek nevelni a gyerekeket. – hangsúlyozta az államtitkár, majd az oktatás történelmi hátteréről szólva elmondta, hogy az államosítás előtt az intézmények kétharmada, vagyis 6506 iskola egyházi fenntartásban működött Magyarországon. A szülők és a pedagógusok igényét figyelembe véve az elmúlt években emelkedett az egyházi iskolák aránya. 10 év alatt 5,6%-ról 10,4%-ra nőtt az egyházi óvodák aránya, 9,4%-ról 17,1%-ra emelkedett az általános iskolák aranya, és 10,4 százalékról 25,5 százalékra emelkedett az egyházi iskolák aránya. Így közel 1500 intézmény került egyházi fenntartásba.

Maklár fejesek

A parlamenti államtitkár reményét fejezte ki, hogy ez a tanév is rendben lezajlik majd.

Martonné Augusztin Katalin igazgatónő beszélt a nővérekkel közös, szereteten alapuló munkáról, bemutatta az új pedagógusokat majd a főbb gyakorlati tudnivalókat is ismertette a megjelentekkel. A mindennapos testnevelésről szólva elmondta, hogy heti 1 órán néptáncot tanulnak a gyerekek, ugyanis a tervek között szerepel, hogy alapfokú művészeti iskolaként működik majd az intézmény.

A rendezvényen részt vett Dr. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Ignácz Balázs, Heves megye főispánja valamint Hanuszik Csaba polgármester.

Az ünnepi beszédek mellett rövid kulturális műsor keretében a diákok mutatták meg tehetségüket.

 

Pap Ildikó

kép: heol.hu - Huszár Márk