Államtitkári látogatás a Karitásznál

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Egri Főegyházmegyei Karitász központját látogatta meg, majd a segítőkkel közösen a terepen is részt vett a munkában.

 

Nem érkezett üres kézzel Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Heves megyei látogatására: egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cég termékeit hozta adományként. A  közös munka előtti rövid sajtótájékoztatón Árvai Ferenc atya, a Főegyházmegyei Karitász vezetője megköszönte a ma szolgálatot teljesítő önkéntesek munkáját, s a látogatás kapcsán úgy fogalmazott: ez a figyelem erőt ad, s egyben elismerés is.

Soltész Miklós azt mondta, a karitatív szervezetek munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy felvegyük a küzdelmet a járvánnyal. Mint mondta,a  Katolikus Karitász országos lefedettségével nagyon komoly munkát végez az egész országban, a szervezettség rendkívül jó és hatékony.

Az államtitkár hozzátette: a Karitász célzott támogatása biztosítja, hogy szükség szerint élelmiszert vagy, ahol arra van szükség, tisztítószereket adnak. Soltész Miklós kiemelte: a gazdaság talpraállítása  a következő feladat, s ebben sokat segíthet, ha a fogyasztók hazai termékeket választanak.

A tájékoztató után következett a közös munka, a Karitász munkatársaival közösen a csomagok összeállítása, melyeket a Főegyházmegye területén juttatnak el a rászorulóknak. Eddig 61 településen közel 3 ezer család kapott segítséget, közel 20 millió forint értékben.

Ezután Pétervásárára vezetett az államtitkár útja a segítőkkel, ahol a polgármesterrel és a helyi plébánossal történt találkozás után családoknak adtak át élelmiszert, védőfelszerelést és a gyermekeknek csokoládét.

Mindez annak köszönhető, hogy az Egri Főegyházmegyei Karitász megfelelő háttérrel rendelkezik, az érsekség krízissegély programján belül évente 40 milliós keretet biztosít a szervezetnek. Ez egy üzenet – fogalmazott Árvai atya, elmondta: sokan kérik számon cinikusan, hogy hol van a bajban a katolikus egyház. A Karitász tevékenysége erre ad hathatós választ, hogy amikor szükséget szenved valaki, számíthat keresztény testvérei és az egyház segítségére.

 A Karitász online módon is segít  a nehéz helyzetbe kerülteknek, de jut forrás a krízishelyzetben lévők gyógyszer- és rezsitámogatására is. A Katolikus Karitász hálózatában 16 egyházmegyei Karitász központban, 18 szociális intézményben, közel 800 településen tevékenykedik a koronavírussal összefüggésben.

A megnövekedett segélykérelmek, krízishelyzetek miatt különösen fontos szerepe van az adományoknak, amelyekből főként élelmiszerekkel és higiéniai felszerelésekkel támogatják az intézményeinkben, programjainkban ellátott családokat és a jelenleg különösen veszélyeztetett helyzetben lévő idős embereket. A Karitász vírushelyzeti munkáját a www.karitasz.hu oldalon online adományozással lehet segíteni, emellett a 1357-es adományvonalon a hat nagy karitatív szervezet tevékenységét lehet támogatni hívásonkét 500 forinttal.