A megújult Eszterházy téren egész alakos szobrot állítottak a névadó püspöknek

(A képre kattintva galéria nyílik!)

A Bazilika és a Líceum közötti terület teljesen új megújult. Vasárnap délután felavatták gróf Eszterházy Károly egész alakos szobrát, mely Ternyák Csaba egri érsek kezdeményezésére, az egyházmegye koordinálásával az Eszterházy Károly Egyetem és Eger város anyagi támogatásával valósult meg. A szükséges anyagi forrást a felek egyenlő arányban vállalták. A szobor Kovács Jenő szobrászmester alkotása.

Habis László polgármester köszöntötte az ünneplőket. Beszédében kiemelte: Eger különleges időszakát éli, hiszen az intézmények megújulnak, fejlődnek és szépülnek a közterek. Ilyen léptékű műemléki megújulás példa nélküli még az elmúlt évtizedekre visszatekintve is. A Habis László megjegyezte: ha a nemrég megújult Dobó teret a város szívének tekintjük, akkor az Eszterházy tér pedig a lelke.

Liptai Kálmán az egytem rektora pár szót szólt az egyetem alapítójáról: Eszterházy 1762-ben érkezett Egerbe és az egyetem létrehozása volt az elsődleges cél számára. Az itt töltött 37 év alatt sok mindennel megajándékozta az utódokat, ilyen volt a templomok építése vagy a nyilvános könyvtár alapítása. A rektor üdvözölte azt a korábbi döntést, hogy az Egri Főegyházmegye, az egyetem és a város vezetése közösen elhatározta, hogy a felújított térre egy Eszterházy szobrot emel és ehhez a forrásokat együtt teremtik elő. Ennek a remek együttműködésnek az eredményét láthatjuk most a megújult téren. Mint a rektor fogalmazott: ezzel a szoborral méltóan hajtunk fejet egy olyan fantasztikus ember előtt, aki már 250 évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy Eger városába egyetem való.

Ternyák Csaba egri érsek beszédét egy Albert Einsteinnek tulajdonított mondással kezdte, miszerint: "A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak." A vallás, a hit és a tudomány együttes jelenlétét szimbolizálja a Bazilika és a Líceum közötti tér. Eszterházy püspök pedig mindkettöben jeleskedett, a szobra pedig felhívja a figyelmünket arra, hogy a tudásért érdemes tenni, tanulni és művelni magunkat, mert a jövő azoké, akik előre tekintenek és mernek nagyokat álmodni.

Az ünnepség végén Ternyák érsek megáldotta a teret és a szobrot is.

Szöveg és fotó: Balogh Ferenc