„a mi reményünk húsvéti remény” – virágvasárnapi érseki szentmise

2021. március 28. 11:20

2021. március 28-án a 10 órától zárt körben mutatott be szentmisét Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában. A hívek a Szent István Rádió élő közvetítésén és a Szent István Televízió Youtube csatornáján keresztül kapcsolódhattak be a szertartásba.

A főpásztor a szentmise kezdetén úgy fogalmazott: a járvány nem teszi lehetővé, hogy jelenléti liturgián vegyünk részt, lélekben ünnepelhetünk a különféle csatornákon keresztül, míg ismét visszatér a személyi találkozások lehetősége.

A szentmisében az  Egri Érseki Papnevelő Intézet növendékei idézték fel Jézus kínszenvedését, Szent Márk evangelista szerint.

Az érsek szentbeszédében elmondta, amikor az Egyház Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezik, arra gondolunk, hogy az első Virágvasárnapon ujjongott a sokaság, mely Jézust királyként köszöntötte. Azt várták tőle, hogy megoldja népe problémáit, felszabadítja őket, helyreállítja Izrael függetlenségét. A passió történetéből hallhattuk azonban, hogy Jézust végül elítélték és megölték. Mert csalódtak benne,  amikor világossá vált, hogy nem felszabadítóként vagy válságmenedzserként érkezett. Akik Jézusban csak evilági megváltót látnak, ma is csalódnak benne. Ő egyéni és közösségi életünk válságaira kínál megoldást, melyek bűneink és önzésünk miatt sodorják veszélybe életünket.

Azt akarja, hogy szeretettel válaszoljunk szeretetére és belső meggyőződéssel fogadjuk el tanítását és parancsait. Virágvasárnapi reményük van azoknak, akik csak földi életük gondjainak megoldását várják. Hozsannáznak, amikor érdekük úgy kívánja, viszont hamar meginognak. Ezzel szemben a mi reményünk húsvéti remény! Szent Pál írja a korintusiaknak, hogy szánalomra méltóak vagyunk, ha csak ebben az életben reménykedünk Krisztusban. Jézus életünk nagy reménysége, a bűn járványára és ennek következményére, a halálra hoz orvosságot. Akkor tud segíteni, ha felismerjük gyengeségeinket. Krisztus keresztje jelen van életünkben, ezekben a napokban is sokan hordozzák a járvány miatt a betegség keresztjét, s ha tudnak Krisztussal szenvedni, talán nekik egy kicsit könnyebb.

Amikor azt látjuk, hogy a tömeg ma is ingatag és hajlik a hazug szóra és ma is Barabást kiált, akkor mi is könnyen meginoghatunk és kísértésbe esünk. Érdemes-e jó embernek lenni, hűségesnek maradni? A főpásztor József Attila sorait idézte: „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

Amikor ma Jézus Krisztus kínszenvedésének végigelmélkedésével a passió részesei lehettünk, megrendült lélekkel valljuk meg a pogány századossal együtt: „ez az ember valóban Isten fia volt!”. Érdemes jó embernek lenni, tisztességesnek maradni. Ő ugyanis a halált győzte le és feltámadásával mint győztes tért vissza. Reménységünk túlmutat a virágvasárnapi evilági várakozásokon, húsvéti reményünk az örök élet kapuját tárja ki. Ő a mi békénk és örök jövőnk záloga, akiben nyugtalan szívünk megnyugszik – zárta szentbeszédét Ternyák Csaba egri érsek.

A Nagyhét és a Húsvét ünneplése a járványhelyzet miatt továbbra is a korábbi rendelkezések szerint lesz az Egri Főegyházmegyében, vagyis nem lesznek nyilvános liturgiák, a lelkipásztorok az idén is hívek nélkül ünneplik meg a Húsvéti Szent Háromnap misztériumait.

Az érseki szertartásokat nagycsütörtökön 18 órakor, nagypénteken 15 órakor és nagyszombaton 18 órakor, valamint Húsvétvasárnap az érseki szentmisét 10 órakor a hívek élőben követhetik a Szent István Rádión keresztül és a Szent István Televízió YOUTUBE csatornája segítségével.

 

 Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert, Vozáry Róbert