A monoki Kálvária búcsúja

A hagyományokhoz híven idén is nagy népszerűségnek örvendett a monoki Kálvária-búcsú szeptember 17-én és 18-án.

Az Egri Főegyházmegye több plébániájáról zarándokoltak a hívek Monokra, hogy megünnepeljék a hegyi kápolna búcsúját a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén. Az ünnepi esemény szombaton a megszokott módon a helyi római katolikus templomban kezdődött, ahonnan a zarándokok a papsággal együtt énekelve vonultak a Kálvária dombon a keresztúthoz, hogy Krisztus értünk vállalt szenvedésén elmélkedjenek.

 

A kápolna előtt az eső ellenére is hatalmas tömeg gyülekezett. Az eseményre nem csak a helyiek, hanem a környező településekről, sőt, a szomszédos egyházmegyéből is érkeztek. A szentmisén részt vett az encsi katolikus iskola pedagógusaiból és diákjaiból álló csoport is, akik 22 km-t gyalogoltak a kegyhelyig. A megjelentek egymás után énekelték a gyönyörű egyházi énekeket minden egyes stációnál.

A búcsú ünnepi szentmisével folytatódott, melyet Buda Péter, az egri Érseki Papnevelő Intézet rektora mutatott be. A szentmise után a templomban szentségimádással és éjféli misével fejeződött be a nap. Szeptember 18-án, vasárnap reggel görögkatolikus liturgia volt a templomban, érkeztek a zarándokok, akik szentgyónásukat elvégezték.

Ezt követően a Gönci kereszt fogadása következett a templom előtt és újból gyalogosan indultak a hívek a Kálvária kápolna elé.

11 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet Bosák Nándor, nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrált. Püspök atya szentbeszédében hangsúlyozta, hogy noha a keresztet a földbe rögzítették, mégis az ég felé mutat, a vízszintes szára pedig két kinyújtott karként mintegy magához öleli az egész világot. A szentmise ünnepélyes püspöki áldással ért véget, majd a pápai és a magyar himnuszok eléneklésével zárult.

A szentmiséken Szemenyei Péter monoki plébános és a környező települések papjai is koncelebráltak. A szentmiseáldozat zenei szolgálatát Újvári Mária kántornő és a Kossuth Népdalkör látta el. Lelkileg megújulva, hitünkben megerősödve tértünk haza. Istennek legyen hála!

Jantek Márk