„A szent művészet Utat mutat” – Elkezdődött a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál

Szeptember 14-én kezdetét vette a kilenc napon át tartó II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitót a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának épületében tartották.

megnyito_korus

A megjelenteket elsőként Dr. Horváth Zita az egyetem rektora köszöntötte, aki beszéde elején örömét fejezte ki, hogy ennek a rangos eseménynek az intézményükhöz tartozó épület adhat helyet. Mint elmondta, Miskolc izgalmas szellemi és kulturális értékeit mutathatják be a fesztivál során kiváló művészekkel számos művészeti ágakon keresztül, valamint tudományos rendezvényekkel is készültek emellett.

megnyito_horvath_rektor

Ha az európai keresztény civilizáció egy fa törzse, akkor a lombkorona a művészet, a kultúra, a tudomány, a jog, a morál és a hagyomány, a gyökérzet pedig a Krisztus hit – mondta beszédében Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke. Úgy fogalmazott: Európa, a nyugati kultúra azért van sok szempontból emberi és társadalmi válságban, mert elveszítette a kapcsolatot ezzel az éltető titokkal, Jézus Krisztussal.

megnyito_maklary

A keresztény embernek ez a kapcsolata megvan, cserépedényben őrizzük. Megvan, hiszen személyes és közösségi kapcsolatban áll, állunk Jézussal. Ez a mi gyökérzetünk, amire az Ars Sacra fesztivál itt Miskolcon is minden szépségével és értékével felhívhatja mindenki figyelmét, hiszen sokan keresik a gyökereiket.

megnyito_tomeg

Makláry Ákost Máger Ágnes követte köszöntőjével. A festőművész hangsúlyozta, a szakrális művészet a szentséghez kapcsolódik. Minden olyan alkotás, amely meg tudja teremteni a szakralitás érzését, szolgál embernek és Istennek egyaránt.

megnyito_mager

Ternyák Csaba egri érsek beszédében rámutatott, ami Istenben a láthatatlan, az örök erő és az isteni mivolt, arra a világ teremtése óta műveiből következtethetünk. Mert a legnagyobb művész Ő maga. A főpásztor ezután a fesztivál „Az igazság békét teremt” mottójáról fogalmazta meg gondolatait.

megnyito_ersek

Azt mondta, Jézus azt tanította, azért jöttem, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Mi az igazság? Pilátus is ezt kérdezte. És neki semmit sem válaszolt. A tanítványainak azonban megmondta, én vagyok az út, az igazság és az élet. Az igazság tehát nem valami, hanem valaki. Fedezzük fel ezt a valakit. Ő az út, az igazság és az élet. Az az igazi szent művészet, amely megerősíti a hívőt, utat mutat a keresőnek, elgondolkodtatja a kételkedőt, és megingatja a tagadót.

Ternyák Csaba, beszéde végén ünnepélyesen megnyitotta a fesztivált.

megnyito_tomeg2

A kulturális programsorozathoz kapcsolódva kiállítás is nyílt a Zenepalota aulájában, nem sokkal a megnyitót megelőzően. Robert Fisch magyar származású, Amerikában élő művész, holokauszt túlélő „A sárga csillag fénye” című regényének grafikai elemeit tárták a közönség elé, prózai gondolatokkal kiegészítve.  A tárlat Robert Fisch náci koncentrációs táborokban szerzett tapasztalatait kísérli meg átadni a befogadó számára.

sarga_csillag_aula

Ternyák Csaba az íróval ápolt 30 évre visszanyúló barátságáról beszélt köszöntőjében. Mint fogalmazott Robert Fisch egy olyan ember, akinek a szenvedő arca mögött egy derűs lélek lakik, aki a holokauszt szenvedéséből szeretetet tanult. Ez példa lehet mindannyiunk számára – fogalmazott.

sarga_csillag_ternyak

A főpásztori szavak után Markovics Zsolt főrabbi szólt a megjelentekhez. Beszédében rámutatott, minden egyes túlélőnek, minden egyes generációnak, amely magában hordozza a holokauszt borzalmát, megvan a saját maga története. Rámutatott: nyolcvan éve tesszük fel a kérdést, miért?

sarga_csillag_nezok
És nyolc évtized távlatából talán ki kell mondanunk végre azt, hogy a miértre, a miértekre bármilyen válasz is születik, az nem válasz.
Bármennyire is fáj, bármennyire is szokatlan, erre a kérdésre soha nem lesz jó válasz.

sarga_csillag-markovics

A II. Miskolci Arc Sacra Fesztivált az Éltető Lélek Alapítvány 10 civil szervezettel, egyházi felekezetekkel, művészekkel, magánszemélyekkel, intézményekkel valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve szervezi meg.

 

Federics Róbert